OGLASIO SE MALI NAKON POSTIGNUTOG DOGOVORA O MINIMALCU: Evo koliko je država ponudila, a šta su tražili sindikati
Narodna banka Srbije, Foto: Stefan Jokić, Profimedia

važno!

OGLASIO SE MALI NAKON POSTIGNUTOG DOGOVORA O MINIMALCU: Evo koliko je država ponudila, a šta su tražili sindikati

MInimalac je u ovoj godini iznosio oko 42.000 dinara

Objavljeno:

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade juče su ponovo razgovarali o povećanju minimalne zarade, ali će konkretni detalji biti saopšteni početkom septembra.

Posle sastanka oglasio se ministar finansija Siniša Mali na društvenim mrežama.

"Očekujemo da početkom septembra bude poznat i tačan iznos minimalne zarade, ali to će svakako biti najveće procentualno povećanje u istoriji. Važno je da to povećanje bude balansirano, kako bismo održali punu zaposlenost. Zahvaljujem se poslodavcima i sindikatima na konstruktivnom dijalogu", objavio je Mali.

RTS piše da je dogovor o povećanju minimalca postignut, ali da će konkretni detalji biti saopšteni 7. septembra.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Marković izjavio je pre neki dan uoči završnog sastanka u okviru pregovora o minimalnoj zaradi, da je Ministarstvo finansija dalo predlog da se minimalna zarada sa sadašnjih oko 40.000 dinara poveća na 47.154 dinara, i to od 1. januara, što je za sindikalce i radnike neprihvatljivo.

Marković je u izjavi za Tanjug rekao da je na sastanku predložena i olakšica za poslodavce – da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara. „Nismo zadovoljni ponudom. Sindikat je odbio to povećanje minimalne zarade od 17,8 odsto po satu, odnosno sa 230 na 271 dinar, jer je to i dalje manje od minimalne potrošačke korpe, koja je sada 51.874 dinara”, rekao je Marković i dodao da sindikat traži da povećanje bude veće jer će potrošačka korpa u januaru sigurno preći tih 51.847 dinara.

Sindikalci su tražili da se korekcija minimalnih primanja napravi i 1. septembra, da se povećanje napravi dva puta jer su egzistencijalne potrebe povećane u odnosu na početak godine, kada je napravljena korekcija od 14,3 odsto.

„Glavni pokazatelj naših zahteva je rast cena hrane – od jula 2020. do jula 2021. iznosio je 20,3 odsto, a od jula 2021. do jula 2022. 21,1 odsto. Sve to znači da je za poslednje dve godine rast cena hrane bio 41,4 odsto, a da su oba povećanja, prethodno i ovo ponuđeno 32,1 odsto”, naveo je predstavnik Saveza sindikata u pregovaračkom timu.

MInimalac je u ovoj godini iznosio oko 42.000 dinara.

03:55

IMA LI NADE DA RADNICI ZA MINIMALAC MOGU DA POKRIJU POTROŠAČKU KORPU?

(Espreso/RTS/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.