AKO U SRBIJI HOĆETE DA PREPOLOVITE RAČUN ZA STRUJU, MORATE ZNATI OVAJ TRIK: Provereno radi, počnite što pre
Račun za struju, Foto: Espreso

ZNATE LI?

AKO U SRBIJI HOĆETE DA PREPOLOVITE RAČUN ZA STRUJU, MORATE ZNATI OVAJ TRIK: Provereno radi, počnite što pre

Ukoliko želite da uštedite na računima za struju i opredelite se za ovo

Objavljeno:

Kada se pominju solarni paneli, sigurno vam je jasna najveća njihova prednost - smanjuju račune. Svi koji ih postave, struju koriste za svoje potrebe, mada i dalje vlada nedoumica kada je njihovo funkcionisanje u pitanju. Ukoliko želite da znate sve o ovoj vrsti energije, donosimo vam tekst koji svako može da razume, zahvaljujući stručnjacima ProCredit banke.

Sve je počelo kada je Aleksandar Edmon Bekerel otkrio fotonaponski efekat 1839. godine. Različite elektrode u provodljivom rastvoru izlagao je sunčevoj svetlosti i shvatio da pojedini materijali, kada su izloženi svetlosnim zracima, proizvode električnu struju slabog intenziteta. Tako je nastao fotonaponski efekat koji je odmah zainteresovao mnoge naučnike. U narednim godinama mnogi su pokušavali da otkriju koji materijal daje najveću provodljivost, sve dok Rasel Ol nije patentirao solarnu ćeliju kakva se i danas koristi - US2402662, "Uređaj osetljiv na svetlost".

Kako biste od sunčevih zraka dobili električnu energiju, potrebna je fotonaponska solarna ćelija. Najčešće je napravljena od silicijuma, pa kada sunčev zrak udari u nju, određena količina svetlosti se zadržava u poluprovodnicima. Tada apsorbuje fotone koji se prenose na elektron u atomu ćelije, nakon čega se elektron odvaja od atoma. Elektroni se kreću u određenom smeru, a takvo kretanje zovemo strujom. Nizovi fotonaponskih ćelija koje apsorbuju sunčevu svetlost i pretvaraju je u električnu energiju, danas su poznati kao solarni paneli.

Ukoliko želite da uštedite na računima za struju i opredelite se za solarne panele. Pored toga što ProCredit banka daje kredit za energetsku efikasnost sa do 20 odsto povrćaja, nudi i edukaciju u kojoj će vam svi detalji biti potpuno jasni. Imaćete solarnu elektranu koja se sastoji od solarnog ili fotonaponskog panela, solarnog regulatora, baterije, invertera, mernog ormara, a sve će biti povezano na elektro mrežu.

Zašto su ovi delovi bitni i kako funkcionišu?

SOLARNIPANELI

Solarni ili fotonaponski paneli predstavljaju ključni deo, čija je glavna uloga da sunčevu energiju pretvara u jednosmernu električnu energiju. Najčešće se koriste monokritalni i polikristalni, a savetnici iz ProCredit banke će vam pomoći da napravite pametan izbor. Glavna razlika između ova dva tipa panela je u efikasnosti. Kada je reč o roku trajanja, on se procenuje na osnovu garancije efikasnosti. Najčešća garancija za 100 odsto izlazne snage je 15 godina, za 85 odsto je 25 godina, dok uz odgovorno održavanje paneli mogu da traju čak i duže od 25 godina!

INVERTER

Inverter jednosmernu električnu energiju pretvara u naizmeničnu, a to je ona koju svakodnevno koristimo u domu. Na taj način električna energija može da se iskoristi u privredi i domaćinstvu, jer višak može nesmetano da ulazi u elektrodistributivni sistem. Tako postajete proizvođač struje. Garancija na inventer najčešće je 10 godina.

MERNI ORMAN

Reč je o mestu na kom je postavljeno dvosmerno brojilo za merenje protoka električne enrgije. Kada se solarna elektrana izgradi, vlasnik treba da uradi prilagođenje mernog mesta iz jednosmerno u dvosmerno. Troškove snosi vlasnik elektrane, a brojilo se kupuje od preduzeća licenciranih za prodaju i instalaciju ovih uređaja. U merni orman je smeštena i oprema koja obezbeđuje da se sistem automatski isključi ukoliko dođe do poremećaja rada elektrane, kako ne bi došlo do oštećenja infrastrukture.

BATERIJA

U okviru solarne elektrane možete da imate i svoju bateriju za skladištanje energije. Propisano je da skladište ne mora biti takvo da preuzima i skladišti energiju iz elektrodistributivnog sistema, već isključivo iz sopstvene potrošnje.

OSTALA OPREMA

Ostalu opremu čine dodatni uređaji, prekidači, sklopke, kablovi, montažne konstrukcije.

Bonus video

02:02

STRUČNJAK OTKRIVA DA LI SE POMOĆU PAMETNIH BROJILA MOŽE UŠTEDETI STRUJA: Omogćavaju dvosmerno merenje i precizniji su!

(Espreso/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.