ŠTA SE DEŠAVA SA GARANTOVANIM PENZIJAMA U SRBIJI? Starosna granica neće biti ista za muškarce i žene
Penzionerka, Foto: Ana Paunković

VAŽNO ZA PENZIONERE

ŠTA SE DEŠAVA SA GARANTOVANIM PENZIJAMA U SRBIJI? Starosna granica neće biti ista za muškarce i žene

Vest o socijalnim penzijama je saopštio ministar za brigu o selu Milan Krkobabić

Objavljeno:

Ružica Belanović, predsednica Gradske organizacije penzionera Beograda, kazala je da ih je izuzetno obradovala vest da je podneta zvanična inicijativa za uvođenje takozvane socijalne garantovane penzije.

Inicijativa za uvođenje socijalne garantovane penzije u Srbiji u iznosu ne manjem od 100 evra za sve naše građane starije od 65 godina (za žene 63,5 godina), koji ne ispunjavaju uslove za penziju a pritom nemaju nikakve prihode, naišla je na potpuno odobravanje i bezrezervnu podršku u Gradskoj organizaciji penzionera Beograda.

Tu vest je nedavno saopštio ministar za brigu o selu i predsednik PUPS-a Milan Krkobabić.

Predlažemo da taj poseban institut socijalne politike bude obavezni sastavni deo buduće Strategije o starima, naveo je on, i naišao na podršku penzionerske organizacije glavnog grada.

1 / 8 Foto: Ana Paunković

– To će posebno obradovati i mnoge stanovnike Beograda, koji su potencijalni primaoci tog posebnog vida socijalnog davanja. Uvidom u raspoloživu dokumentaciju utvrdili smo da postoji ne mali broj naših sugrađana – muškaraca i žena koji iz raznih razloga nisu stekli uslove za penziju, stariji su od 65 godina, ne primaju socijalnu pomoć i nemaju druge prihode. Među njima je najviše žena. Ima ih u gradskom jezgru, ali, ipak, najviše ih je u 157 sela na teritoriji beogradskih opština – rekla je Belanović i dodala:

– Reč je o majkama koje su rađale i podizale decu, bile stubovi porodica predano radile u domaćanstvima i poljoprivrednim gazdinstvima, a danas nemaju svoj dinar – ističe Ružica Belanović, predsednica Gradske organizacije penzionera koja u svom sastavu ima 17 opštinskih i 15 granskih udruženja i zastupa interese 385.000 penzionera Beograda, od kojih 132.000 su i zvanično članovi GOP-a Beograda.

Prema njenim rečima, njima će puno značiti tih 100 evra, jer će im omogućiti zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

– Posebno je važno da još jednom objasnimo da nije reč o klasičnoj penziji, već o posebnom institutu socijalne politike i da se sredstva za to davanje neće isplaćivati iz kase RF PIO, već iz republičkog budžeta – rekla je Belanović.

Istakla je neophodnost da socijalna garantovana penzija bude sastavni deo strateških dokumenata koja se odnose na položaj starijih:

– Ovih dana je organizovana javna rasprava o Strategiji o starima za period 2024-2030. godine. Mi se, kao društveno odgovorna organizacija, zalažemo da socijalna garantovana penzija, kao poseban institut buduće socijalne politike, bude sastavni deo nove Strategije za unapređenje položaja starijih lica, navodi Pink.

Bonus video:

01:05

POVEĆANJE PENZIJA NAJKASNIJE 1. NOVEMBRA, A NOVO OD JANUARA 2023. Veroljub Arsić: Moramo da brinemo o sugrađanima

(Espreso / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.