OVO JE 5 NAČINA DA DOĐETE DO SVOJE PENZIJE: PIO fond objavio najdetaljniji spisak
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić

PENZIONERI

OVO JE 5 NAČINA DA DOĐETE DO SVOJE PENZIJE: PIO fond objavio najdetaljniji spisak

Fond osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana

Objavljeno:

U Srbiji ima oko 1,7 miliona penzionera i pet načina penzionisanja. PIO je objavio detaljan spisak prava i načine na koje ih je moguće ostvariti.

Fond osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđene su sledeće vrste prava:

Za slučaj starosti:

  • pravo na starosnu penziju
  • pravo na prevremenu starosnu penziju
  • za slučaj invalidnosti - pravo na invalidsku penziju za slučaj smrti - pravo na porodičnu penziju
  • za slučaj telesnog oštećenja prouzrokovanog povredom na radu ili profesionalnom bolešću - pravo na novčanu naknadu za telesno oštećenje
  • za slučaj potrebe za pomoći i negom drugog lica - pravo na novčanu naknadu za pomoć i negu drugog lica
1 / 5 Foto: Nenad Kostić

Postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja po domaćim propisima i primena sporazuma zaključenih sa bivšim republikama SFRJ, pokreće se na zahtev stranke koji se uz prateću dokumentaciju podnosi nadležnoj filijali prema mestu prebivališta podnosioca zahteva, naveo PIO.

Filijala je nadležna i za odlučivanje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma o socijalnom osiguranju zaključenih sa republikama bivše SFRJ.

O pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju zaključenih sa drugim državama, uključujući i republike bivše SFRJ, odlučuje Odeljenje za ostvarivanje prava po međunarodnim ugovorima u Direkciji Fonda u Beogradu i Pokrajinskom fondu u Novom Sadu.

Bonus video:

08:15

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.