KIRIJE U BEOGRADU KONAČNO VRAĆENE NA STARO! Sad i u centru može da se nađe stan za MANJE PARE, evo kolike su cene
Stanovi / Ilustracija, Foto: Profimedia

PRIKOČILI

KIRIJE U BEOGRADU KONAČNO VRAĆENE NA STARO! Sad i u centru može da se nađe stan za MANJE PARE, evo kolike su cene

Ne tako davno kirije u Beogradu bukvalno preko noći „eksplodirale“

Objavljeno:

Kirije po Beogradu ponovo su krenule da padaju. To pokazuju oglasi prema kojima su smeštajne jedinice u centru grada ponovo ispod 300 evra, što je do nedavno bilo nemoguće pronaći. Stanovi u širem centru kreću se već oko 200, dok je za samo 20 evra više isti smeštaj moguće iznajmiti na Vračaru.

Ne tako davno kirije u Beogradu bukvalno preko noći „eksplodirale“. Najveći skok cena desio se na centralnim lokacijama, gde su cifre išle i dvostruko više. Stanove ispod 500 evra u centru do skoro nije bilo moguće pronaći, a cene za manju kvadraturu išle su i do 1.000 evra. Poznavaoci tržišta a i praksa ukazuju da se na ovom polju polako sve vraća na staro.

Kirije se vraćaju na staro

Da Rusi odlaze i da iza njih ostaju prazni stanovi sve je očiglednije, a to potvrđuje pad kirija u trenutku kada se bliži studentska godina i kada je potražnja za smeštajem uglavnom veća. I uprkos tome cena najma ide dole.

Jelena Davidović, vođa prodajnog tima oglasnog portala nekretnine.rs objašnjava za „Blic Biznis“ da je stabilizacija na tržištu nekretnina kod izdavanja stanova već očigledna i da se definitno neće ponoviti prethodna godine, kada su dolaskom Rusa naglo podizane cene.

Rusi, Nekretnine, Pare
foto: Profimedia

– Pad cena se svakako očekivao jer trend koji je bio u jednom trenutku, nametnut od stranih državljana nije bio prihvatljiv za domaće stanovništvo i nije bio održiv. Stabilizacija na tržištu nekretnina kod izdavanja stanova je već očigledna. Definitvno se neće ponoviti prethodna godine, kada su dolaskom Rusa naglo podizane cene. Razlog tome je što je njihov dolazak sada smanjen, a mnogima je naša zemlja bila samo tranzitna stanica. Takođe, i veliki broj Rusa i Ukrajinaca koji su ostali u našoj državi sada se već edukovao i informisao, i shvatili su da u nekom drugom manjem gradu mogu da vode mnogo kvalitetniji i jeftiniji život, te su stoga napustili centar – kaže Davidović.

Ona ističe da na korekciju cena takođe utiče i činjenica da sada imamo jednu vrlo izazovnu godinu, inflatorne pritiske, rast kamatnih stopa i smanjenu kupovnu moć, što sve utiče i na formiranje cene zakupa.

– Mnogi vlasnici stanova shvataju da će zbog toga morati da koriguju cene, a po trenutno aktuelnim oglasima vidimo da to već događa. Na nekim lokacijama visine kirije su se vratile na nivo pre samog dolaska Rusa, a na drugima se polako vraćaju – zaključuje Davidović.

Kirije u centru ponovo 200 evra

Na opštini Zvezdara, kod Cvetkove pijace vlasnik izdaje garsonjeru od 24 kvadrata za 200 evra. Smeštajna jedinica je kompletno nameštena i nalazi se u novoj zgradi. Prema opisu iz oglasa, mesečne režije za ovaj stan su 50 evra.

Na opštini Vračar, u blizini Hrama Svetog Save, moguće je iznajmiti stan od 30 kvadrata za 220 evra. Stan se nalazi u suterenu, poseduje sve kućne elemente, a grejanje je na TA peć, što faktički znači da su računi veći samo tokom grejne sezone.

Na istoj opštini, u ulici Alekse Nenadovića, garsonjeru od 20 kvadrata stanodavac daje u najam za 250 evra. Prema opisu iz oglasa, u pitanju je atipicna, skromna, smeštajna jedinica, u staroj zgradi, i tihom mestu.

Po ceni od 250 evra moguće je iznajmiti i stan od 25 kvadrata u ulici Dimitrija Tucovića. Garsonjera se nalazi na prvom spratu u staroj zgradi, i kompletno je nameštena svim uređajima, a poseduje i terasu. Prema navodima vlasnika, iznos mesečnih računa nije je do 5.000 dinara mesečno.

Jednosoban stan, tačnije garsonjeru od 28 kvadrata kod Zvezdarske šume, moguće je iznajmiti za 260 evra. Prema opisu vlasnika, ovaj stan je u okviru kuće, sa posebnim ulazom i u mirnoj ulici, na 3 minuta od autobuskog stajališta. Garsonjera je kompletno opremljena sa kuhinjom frižiderom, veš mašinom, stanaru je dopušteno da uživa i dvorištu, a u cenu kirije ulazi i račun za grejanje, struja i voda.

Kod samog spomenika Stefanu Nemanji u Savamali stan od 25 kvadrata vlasnik izdaje za 300 evra. Smeštajna jedinica je kompletno nameštena, grejanje je na TA peć, tako da prema tvrdnji vlasnika, mesečne režije su male.

Za isti iznos i istu kvadraturu moguće je iznajmiti stan i na opštini Palilula. U pitanju je novogradnja a stan je kompletno namešten novim stvarima. Stan poseduje dnevnu sobu sa kuhinjom, francuski balkon, hodnik, kupatilo, a u cenu ulazi i parking mesto.

Da se ovo tržište polako vraća na isti nivo pokazuje i to što je danas veliki broj oglašenih stanova, a samo pre par meseci čak i oni po najvišim cenama odlazili su najbržem podstanaru.

Bonus video: U BEOGRADU IMA VIŠE OD 10. 000 NAPUŠTENIH STANOVA Stručnjak za nekretnine savetuje: Ko god ima novca neka uloži u nekretninu!

02:05

U BEOGRADU IMA VIŠE OD 10. 000 NAPUŠTENIH STANOVA Stručnjak za nekretnine savetuje: Ko god ima novca neka uloži u nekretninu!

(Espreso/Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.