KOLIKI KREDIT MOGU DA PODIGNU TRUDNICE I PORODILJE? Bankar nam otkriva DETALJE koje žene moraju da znaju
Trudnice, porodilje i krediti, Foto: AP Photo David J Phillip, AP Photo LM Otero

Novi zakon o finansijskoj podršci porodicama

KOLIKI KREDIT MOGU DA PODIGNU TRUDNICE I PORODILJE? Bankar nam otkriva DETALJE koje žene moraju da znaju

Ko odlučuje o visini kredita, ko izdaje potvrdu i primanjima i svi ostali detalji važni za trudnice ili porodilje koje žene da podignu kredit u banci

Objavljeno: 13:27h
Jovana Nedeljković

Kada je donet novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, država je na sebe preuzela isplatu naknada na porodiljskom odsustvu, a mnoge porodilje su odahnule jer su firme često mesecima kasnile s isplatom.

Sada su te isplate redovne, međutim, firme više nisu u mogućnosti da im izdaju potvrdu o redovnim primanjima u poslednja 3 meseca, s obzirom na to da im država isplaćuje plate dok su na porodiljskom odsustvu. Ova potvrda potrebna je između ostalog i za izdavanje kredita u banci.

Banka
Bankafoto: Profimedia

Ovo nas navodi na pitanje ko izdaje tu potrvdu, a onda i ko odlučuje o visini kredita?

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dobili smo odgovor da službe dečje zaštite, svakog dana, na zahtev korisnika, izdaju potvrde o isplaćenim naknadama zarade u svrhu ostvarivanja trudničkog bolovanja, vaučera za odmor, dozvoljenog minusa, kredita i drugo, dok o "visini kredita na koji porodilje imaju pravo odlučuje banka shodno primanjima".

Upravo to nam je i potvrdio bankar Stefan Petrović. Za potvrde neophodne za uzimanje kredita ili produženje dozvoljenog minusa u banci, porodilje treba da se obrate Sekretarijatu za dečju i socijalnu zaštitu u njihovom gradu.

Mame koje su na porodiljskom bolovanju, a žele da podignu bilo koju vrstu kredita, banci dostavljaju rešenje o visini mesečnih primanja koje su dobile od države tačnije od službe socijalne zaštite u gradu u kojem žive. I na osnovu tog rešenja banke računaju tromesečni prosek, bez obzira na to koliku zaradu mame imaju u firmama u kojima su zaposlene", objašnjava nam sagovornik.

Problem je zapravo u tome što u periodu porodiljskog bolovanja žene primaju manju zaradu od one koju inače dobijaju dok rade, osim ukoliko su pre otvaranja trudničkog radile 18 meseci u kontinuitetu.

Posao
Posaofoto: Profimedia

Podsetimo, visina naknade na trudničkom odnosno porodiljskom odsustvu radi brige o detetu zavisi zavisi od toga koliko je žena radila tokom 18 meseci pre otvaranja trudničkog, odnosno porodiljskog bolovanja (ako nije koristila trudničko).

Prilikom obračuna naknade, u obzir se uzima bruto plata kao osnovica, ne neto. To utvrđuje lokalna samouprava, a ne poslodavac, i ti se podaci evidentiraju u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja i uzima se kao relevantno ono što postoji na dan podnošenja zahteva.

Zbir svih zarada u prethodnih 18 meseci, za koje su plaćeni doprinosi, deli se sa 18.

Petrović nam je za kraj objasnio kako bi to trebalo da izgleda u praksi:

Ako je žena, na primer, pre porodiljskog bolovanja, radila godinu dana i imala platu od 40.000 dinara, po novom Zakonu, ona na porodiljskom bolovanju dobija oko 26.500 dinara. U ovom slučaju banka odobrava kredit čija rata ne prelazi 8.000 dinara. Da nije na porodiljskom bolovanju, njena rata za kredit mogla bi da bude i do 12.000 dinara", kaže za Espreso.

Bonus video:

01:09

OVAJ KREDIT JE NAJTEŽE DA SE OTPLATI! Stručnjak o promenljivim kamatama: Recesija je prisutna u najrazvijenijim zemljama

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.