DA LI SE SADA VIŠE ISPLATI DA ŠTEDIMO U DINARIMA ILI U EVRIMA? Iz Narodne banke Srbije razrešili DILEMU!
NBS, Foto: Stefan Jokić

SAVETI

DA LI SE SADA VIŠE ISPLATI DA ŠTEDIMO U DINARIMA ILI U EVRIMA? Iz Narodne banke Srbije razrešili DILEMU!

Кada je reč o depozitima oročenim na tri meseca, štednja u dinarima bila je isplativija od štednje u evrima u 90 odsto tromesečnih potperioda

Objavljeno:

Štednja u dinarima i dalje je isplativija od štednje u evrima u kratkom i u dugom roku, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS) i navela da su rastu štednje u domaćoj valuti doprinele očuvana finansijska stabilnost i relativna stabilnost kursa dinara prema evru.

Analiza o isplativosti štednje, koju je NBS uradila za period od poslednjih jedanaest godina, pokazala je da je dinarska štednja povećana više od šest puta i polovinom 2023. godine iznosila je 108,7 milijardi dinara.

U isto vreme devizna štednja je povećana za 76 odsto, sa 7,9 milijardi evra na 13,9 milijardi.

„Štediša u domaćoj valuti na ulog od 100.000 dinara oročen na godinu dana i obnavljan godišnje u periodu od jedanaest godina na kraju perioda oročenja, u junu 2023. godine, dobio bi blizu 48.000 dinara (400 evra) više od štediše koji bi na isti rok položio isti iznos u evrima“, navela je centralna banka.

1 / 3 Foto: Profimedia

I dinarska štednja oročena na godinu dana, koja nije obnavljana u prošlih jedanaest godina je čak u 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda bila isplativija od štednje u evrima.

Na uloženih 100.000 dinara, štediša koji je od juna 2022. godine štedeo u domaćoj valuti, dobio bi u istom mesecu ove godine blizu 1.900 dinara više od štediše koji bi istovremeno oročio 100.000 dinara u evrima.

Кada je reč o depozitima oročenim na tri meseca, štednja u dinarima bila je isplativija od štednje u evrima u 90 odsto tromesečnih potperioda, a kod štednje oročene na dve godine u svih 109 posmatranih potperioda.

Bonus video:

05:01

IMA LI KRAJA POSKUPLJENIMA U SRBIJI? Stručnjaci iz PKS i NBS: Cene hrane ostaju visoke, evo kad se očekuje UPOLA MANJA INFLACIJA

(Espreso / Agenciej)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.