"USPORILI SMO ŠIRENJE, ALI POTREBNA JE VEĆA ODGOVORNOST VLASNIKA": Tanasković o AFRIČKOJ KUGI i CENI svinjskog mesa
Jelena Tanasković, Foto: Printscreen/TV Prva

evo kakvo je trenutno stanje

"USPORILI SMO ŠIRENJE, ALI POTREBNA JE VEĆA ODGOVORNOST VLASNIKA": Tanasković o AFRIČKOJ KUGI i CENI svinjskog mesa

Govoreći o strogim kontrolama kada je reč o mesu koje jedemo Tanasković kaže da iz klanica ne može izaći u prodavnice meso koje nije provereno i ne samo kada je reč o svinjskoj kug

Objavljeno:

Građani nemaju razloga za brigu, svinjsko meso koje se prodaje u prodavnicama je prošlo strogu kontrolu, poručuje ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković. Ona je istakla da od početka epidemije afričke kuge, inspekcija radi danonoćno i kontroliše ispravnost u pečenjarama, sprovodi se i vanredna kontrola restorana.Govoreći o subvencijama ministarka je rekla da se sve dogovoreno isplaćuje i da će biti isplaćeno.

-Za razliku od prethodnih godina, sada se isplaćuju subvencije od ove godine. Ranije praksa je bila da se u tekućoj godini isplaćuju prošlogodišnja davanja – navela je ministarka na TV Prva.

"Usporilil smo širenje afričke kuge"

Problem afričke kuge nije pogodio samo Srbiju već i region. I pojedine države EU nastoje da suzbiju ovu zarazu koja pogađa svinje. Ministarka je naglasila da građani mogu da budu mirni i da meso koje kupuju nije zaraženo. Ona je navela da su osim veterinara i inspektora angažovani i vojska i policija, ali da je temelj suzbijanja na vlasnicima gazdinstava koji moraju da se ponašaju odgovorno i u skladu sa propisima.

Svinje
Svinjefoto: Lars Klemmer / AFP / Profimedia

- Borba na terenu je doslovce 24 sata. Do ovog trenutka afrička kuga je ušla u 1600 gazdinstava. Ova zaraza se izuzetno brzo širi ali uspeli smo da usporimo širenje neprestanim radom na terenu. U istom periodu smo imali 13 zaraženih područja, a sada za dve nedelje samo dva. Ne smemo da se opustimo, rekla je na TV Prva ministarka Tanasković.

"Stroge kontrole, ne bacajte zaražene svinje u reku"

Situacija se poboljšala strogom kontrolom međutim, ministarstvo i nadležni se suočavaju i sa krajnje neodgovornim odnosom pojedinih vlasnika manjih gazdinstava jer uginule svinje bacaju u reku ili pokušavaju da one koje još nisu pokazale znake bolesti prebace iz zaraženog područja u ono gde nema zaraze.

- Zaustavili smo nekoliko kamiona kojima je pokušano da se iz zaraženog dela svinje prebace u nerazarežene delove Srbije. Da li zaista treba da vojska da reaguje – pita ministarka.

Ponašanje pojedinih vlasnika nije razumljivo posebno ako se zna da država isplaćuje novac za eutanazirane svinje.

Sinje i svinjsko meso
Sinje i svinjsko mesofoto: Espreso, veterinar-beograd.rs

- Do sada je isplaćeno 300.000.000 dinara. Plaća se po kilogramu i to tržišne cene na dan eutanazije. Svaki deo procesa se nadoknađuje vlasniku gazdinstva. Međutim, i pored toga ima neodgovornog ponašanja koje je apsolutno nerazumljivo i nema mesta za takvo ponašanje. A potrebno je samo da obaveste lokalnig veterinara ili inspektora. Moramo da budemo odgovorni. Afričku kugu možemo da zaustavimo samo ako svi poštujemo pravila, svi u procesu pokažemo odgovornost. Naglašavam niko neće biti oštećen, ističe ministarka.

Za afričku kugi nema leka i nema vancine. Jedini način je kako ministarka kaže poštovanje pravila kada je reč o higijeni gazdinstva, lociranje zaraženih područja i eutanazija. Bacanje zaraženih životinja u reku ili po otpadima doprinosi širenju zaraze. Međutim, to je i krivično delo pa je u celom procesu uključeno i tužilaštvo.

- Mi se sada suočavamo i sa problemima jer ima stvari koje nisu sistemki uređene. To stvara i dodatni problem na terenu. Konkretno u ovom slučaju preko milion svinja nisu upisane u registar. Nejasno je i zašto nisu kada od toga može biti samo korist. Mi to prevazilazimo i rešavamo u hodu. Vidite bilo je napada vezano za eAgrar, za uvođenje sistema, kako bismo precizno znali gde, šta, kako. Moramo uvesti red ne samo kako bismo na vreme reagovali i znali gde već i kako bi ulagali u prave stvari. Jedino tako možemo da napredujemo. I apelujem na sve poljoprivednike sve što se radi od sistemskih rešenja do sadašnjeg rešavanja zaraze, sve je u njihovu korist, naglašava ministarka.

Ona dodaje da svugde gde se pojavila sumnja na zarazu kontrola je izašla na teren.

Svinje
Svinjefoto: Dragana Udovičić

-Da li je moguće da je nekome lakše da uginulu svinju ubaci u reku ilis druge strane samo pozove veterinara ili inspektora koji sve to obave. Opet ponavljam nemojte saktivati šta se dogodilo jer ništa vas neće koštati, dobićete novac – ističe Tanasković.

Ona dodaje da će do kraja meseca biti održan sastanak ministara država iz okruženja. Procena je da u Srbiji ima oko dva miliona svinja jer oko milion nije prijavljen. Otuda 26.000 eutanaziranih svinja još uvek nije brojka koja može pogoditi fond i dovesti do poskupljenja.

- Nas zovu i pitanju šta da radimo jer naše su brojke još uvek pod kontrolom – kaže ministarka poljoprivrede.

Govoreći o strogim kontrolama kada je reč o mesu koje jedemo Tanasković kaže da iz klanica ne može izaći u prodavnice meso koje nije provereno i ne samo kada je reč o svinjskoj kugi. Ova zaraza se inače ne prenosi na ljude.

- Krajem jula uklonili smo meso iz 223 pečenjare koje nije bilo za korišćenje. Radimo i vanredne kontrole po ugostiteljskim objektima. Naši građani nemaju razloga za brigu i ne samo jer zaraza ne pogađa ljude – navodi ministarka.

Nema razloga za brigu oko cene mesa

Ona dodaje da za sada nema razloga za brigu da bi afrička kuga mogla da dovede do skakanja cene mesa.

- Ovo je jedan odsto eutanaziranih životinja od ukupnog fonda. Zato moramo da budemo odgovorni i ubuduće – poručuje Tanasković.

Kada je reč o subvencijama u poljoprivredi, pojedine su isplaćene već tokom javnog poziva. Subvencije se isplaćuju jednostabno rečeno – ove godine za ovu godinu. Kada je reč o stočarima mleko za prvi kvartal je već isplaćeno, sada je na redu drugi kvartal koji će biti isplaćen do kraja meseca.

Četiri mlekare povećavaju isplatu

- Održan je sastanak 24. jula sa poljoprivrednicima koji su potpisnici ugovora. Razgovor je bio kvalitetan i kontruktivan. Rok za najmasovnije subvencije u stočarstvu i ratarstvu je dogovoren za 1. Oktobar – kaže ministarka.

Krave
Kravefoto: RINA

Pojašnjavajući dinamiku isplate ona kaže da kako je tek uveden novi sistem radi se i ručno i automatski jer deo mora da se unosi i menja s obzirom da ima gazdinstava koja nisu imala sve prijavljeno, niti sasvim ažurirano. Zato za prvu isplatu svake subvencije treba malo više vremena nego kada se isplaćuje po drugi put i u sistemu je sve sređeno.

- Dobra vest oko isplata poljoprivrednicima za mleko. Čak četiri mlekare su najavile povećanje isplate po litru. I to je dokaz da sve mere koje smo do sada preduzimali daju prve rezultate. I uvek ponavljam mojim sagovornicima poljoprivrednicima, dajte malo strpljenja, radimo za vas – poručuje ministarka Tanasković.

Bonus video:

01:01

AFRIČKA SVINJSKA KUGA SE PRIBLIŽAVA GRADU, NEMA LEKA NI PREVENCIJE Nastović obelodanio: Jedino ovo preostaje kada dođe do zaraze

(Espreso / TV Prva / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.