POTREBNI SPECIJALCI, PRIPADNICI "KOBRI" I ZIDARI! Vojska Srbije raspisala 3 konkursa, PLATE IDU I PREKO 2.000 EVRA!
Vojska Srbije, Foto: Ministarstvo odbrane

konkurs

POTREBNI SPECIJALCI, PRIPADNICI "KOBRI" I ZIDARI! Vojska Srbije raspisala 3 konkursa, PLATE IDU I PREKO 2.000 EVRA!

Postoje posebni uslovi za kandidate

Objavljeno:

Službeni vojni list objavio je da je Vlada Srbije dala saglasnost na Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o platama profesionalnih pripadnika Vojske Srbije, što se direktno odnosi na povećanje plata pripadnicima specijalnih jedinica, od početka avgusta. Profesionalnim vojnim licima se za službu u određenim jedinicama pored osnovog koeficijenta, dodaje i koeficijent za posebne uslove službe (težina posla, karakter i trajanje rada), koji se utvrđuje u koeficijentu većem od osnovnog.

Prema podacima Minstarstva odbrane, o prosečnim platama iz maja 2023, generali će sa novim povećanjem imati više od 239.865 dinara, oficiri više 129.965, podoficiri preko 100.000d dinara, dok će profesionalni vojnici izbrojati povećanje na sadašnjih 71.662 dinara.

Brigadni generali 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade i Odreda Vojne policije specijalne namene „Kobre“ imaju uvećanje osnovnog koeficijenta za 2,284, oficiri 2,635, podoficiri 2,811, a profesionalni vojnici za 3,050.

Kobre
Kobrefoto: Dragana Udovičić

Još jedna stavka u propisanom pravilniku odnosi se na profesionalne pripadnike Vojske Srbije, iz sastava „Kobri“, za dana kada je lice angažovanje na realizaciji mera preventivno-tehničke zaštite i fizičke zaštite određenih osoba i objekata, plata za taj rad uvećava u paušalnom iznosu od 25 odsto od pripadajuće plate za puno radno vreme.

Na spisku povećanja su i rukovodioci obezbeđenja određenih osoba, koji će dobiti još 25 odsto na postojeću platu, kao i zaposleni u Vojnotehničkom institutu. Pripadnicima Vojne policije sledi 15 odsto, dok će inspektorima na službi u Inspektoratu odbrane iznos na računima biti uvećan za deset odsto.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, na čelu sa Vladom Srbije, raspisalo nekoliko konkursa 1. avgusta ove godine, a rokovi za prijavu traju do 30. septembra. Upravo se vrši prijem novih pripadnika 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene „Kobre“, kojima sleduje i najveći koeficijent povećanja plate. Budući pripadnici „Kobri“ svoju službu obavljaće u Beogradu, dok će mesto rada budućih članova 72. brigade biti u Pančevu.

Traže se mladići i devojke do 30 godina starosti, koji moraju da ispunjavaju propisane opšte, ali i posebne uslove. Nakon toga uslediće medicinska i psihološka testiranja, i za kraj, kao poslednja stavka, provera fizičke sposobnosti.

Svi oni koju prođu psihofizičke i bezbednosne kriterijume, kao i zdravstene koje su jednako bitne, očekuje nekoliko eliminacionih faza, a samo oni, najuspešniji, kandidati dobiće priliku da stupe u profesionalnu vojnu službu na određeno vreme u trajanju od šest meseci uz mogućnost produžetka ugovora o radu na period do tri godine i njegovog kasnijeg obnavljanja.

Buduće pripadnike sastava Vojske Srbije čeka vrhunska obuka i usavršanje, kao i rad i upravljenje najsavremenijom opremom i naoružanjem.

Vojska Srbije
Vojska Srbijefoto: Ministarstvo odbrane

Olakšavajuća okolnosti za sve zainteresovane kandidate koji nisu odslužili vojni rok, koje je uključivalo obavezno upravljavnje oružjem, jeste da i oni mogu da postanu ravnopravni kandidati u raspisanom konkursu, ali pre upućivanja na eliminacione faze, moraće uspešno da savladaju osnovnu vojnu obuku.

Pored navedena dva konkursa, na sajtu Vojske Srbije, raspisan je dodatni konkurs koji se ne odnosi na vojna lica, već za prijem lica iz građanstva u svojstvu civilnih lica na službi u Vojsci Srbije, u radni odnos na neodređeno vreme.

Traži se zidar-fasader i elektromehaničar za intendantske mašine, radi popune radnih mesta, a svi zainteresovani majstori imaju rok, takođe do 30. avgusta, da pošalju svoje prijave.

Za obe pozicije, potrebna je završena srednja škola u trajanju od tri godine, sa obeveznim stručnim profilima zidar-fasader i električar (elektrotehničar energetike).

Opšti uslovi:

– da su kandidati punoletni državljani Republike Srbije; – da su zdravstveno sposobni za rad u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije; – da im ranije nije prestajao radni odnos u državnom organu zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa; – da se protiv njih ne vodi krivični postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti; – da nisu osuđivani na kaznu zatvora od najmanje 6 meseci; – da su bezbednosno provereni i da nema bezbednosnih smetnji za prijem na radna mesta na koja konkurišu.

Podsetimo, predsednik Vučić je početko godine najavio drastično povećanje plata u određenim sektorima Vojske Srbije, kao i da visokim platama ima nameru da privuče još veći broj kandidata za prijavu na konkurse Vojske Srbije.

– Minimalna, osnovna plata biće preko 200.000 dinara. Želimo da ogromnim platama podstaknemo mlade ljude da se prijave. Dodao je da ćemo imati N1, N2 i N3, gde će plata ići sa svim bonusima i preko 300.000 dinara – rekao je predsednik tada.

(Espreso / bizportal.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.