BANKE OD SEPTEMBRA DIŽU CENE: Ove dve usluge već su paprene, evo koliko bi tek mogle da poskupe
Banka, Foto: Printscreen/RTS

saopšteno!

BANKE OD SEPTEMBRA DIŽU CENE: Ove dve usluge već su paprene, evo koliko bi tek mogle da poskupe

Poslovne banke u Srbiji su od 1. septembra prošle godine smanjile naknade

Objavljeno:

Dogovor između Narodne banke Srbije (NBS) i poslovnih banaka o "zamrzavanju" svih naknada i provizija prestaje da važi 1. septembra. Od tog datuma će banke moći da povećaju cene svojih usluga.

Poslovne banke u Srbiji su od 1. septembra prošle godine smanjile naknade, odnosno vratile ih na nivo od 1. januara 2021. godine, kako im je preporučila Narodna banka i dala period za moratorijum do 1. septembra. Ovaj datum se bliži, a vrlo je moguće da će banke čim ovaj rok istekne podići naknade.

Banka, Komercijalna banka, Kredit
foto: BETA/OMS

To znači da će građani od 1. septembra plaćati skuplje vođenje platnog računa, korišćenje kreditne kartice, prenos novca putem trajnog naloga, uzimanje keša na bankomatu druge banke, korišćenje čekova i slično. Dejan Gavrilović iz udruženja za zaštitu bankarskih klijenata "Efektiva" kaže da nema najava od strane NBS da će ona taj moratorijum da produži, pa je zbog toga siguran da će banke da povećaju te provizije.

"Banke su pohlepne i koriste svaku priliku za poskupljenje usluga. Ovu priliku koristim da apelujem na NBS da produži taj moratorijum jer banke već odlično zarađuju na provizijama. Na primer, u pojedinim bankama je 600 dinara mesečno održavanje računa i recimo podizanje gotovine se računa 300 dinara. Samo te dve stvari koje se urade po jednom mesečno, koštaju skoro 1.000 dinara", navodi sagovornik.

03:34

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM KREDITOM UKOLIKO BANKA ODE U STEČAJ! Uzelac razotkrio sve nedoumice: Banke imaju CRNE LISTE?

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.