PLATA I DO 2000 EVRA, A NEMA ČEKANJA, POSAO SE DOBIJA ODMAH: Proverite da li ispunjavate USLOVE!
Novčanik, Foto: Gary Roebuck / Alamy / Alamy / Profimedia

ima posla ko hoće da radi

PLATA I DO 2000 EVRA, A NEMA ČEKANJA, POSAO SE DOBIJA ODMAH: Proverite da li ispunjavate USLOVE!

U Srbiji se u pojedinim industrijama uopšte ne čeka na posao

Objavljeno:

Mnogi internet sajtovi u ovom periodu su preplavljeni oglasima za poslove koji praktično ne zahtevaju čekanje, jer su veoma deficitarni. Reč je zanimanjima iz oblasti transporta, administracije, ugostiteljstva. Tu je i nezaobilazno zdravstvo, pogotovo kada je reč o odlasku u inostranstvo.

Prema podacima sajta Klik do posla, u Srbiji se u pojedinim industrijama uopšte ne čeka na posao, jer su u pitanju deficitarna zanimanja, pa se dešava da i pored dobrih uslova, poslodavac čeka i po par meseci na kvalifikovanog radnika.

U nastavku donosimo šest zanimanja sa kojima nema čekanja.

Zanimanje vozača je među traženijim i to ne važi samo za profesionalne vozače za različite tipove vozila kao što su taksisti, dostavljači, kamiondžije, autobuski vozači, već i za takozvane vozače-amatere.

„Sposobnost vožnje i posedovanje odgovarajuće vozačke dozvole može vam brže otvoriti mogućnosti za zaposlenje u bilo kojoj oblasti“, objašnjavaju sa sajta Klik do posla.

Koliko je ovo zanimanje traženo govori i podatak da će za vožnju autobusa moći da polažu i vozači sa probnom dozvolom.

U zavisnosti od samog vozila, variraju i zarade.

Tako vozač autobusa u proseku zarađuje 80.000, a vozač kamiona i do 300.000 dinara.

Oni koji voze službena vozila, u proseku zarađuju od minimalca, pa do 100.000 dinara.

Traže se građevinski radnici, arhitekte, viljuškari, inženjeri građevine, kranisti ili neko sa sličnim veštinama za poslove u raznim građevinskim projektima širom zemlje.

Za ove poslove se nudi i dobra plata.

„Zarade vrlo često premašuju 1.000 pa i 2.000 evra za uže stručnije zanate poput kraniste. Neretko vam je obezbeđen i smeštaj i hrana u gradu gde biste radili“, ističu sa sajta Klik do posla.

Ipak, postoje radnici na građevini koji obavljaju teške fizičke poslove – i to za minimalac, pokazuju podaci sajta Infoplate.

Turizam i ugostiteljstvo

Tradicionalno, na spisku poslova koje možete dobiti odmah, jesu oni iz oblasti ugostiljestva i turizma.

Kako je naš portal ranije pisao, u našoj zemlji je već aktuelan nemački scenario – tamošnjim restoranima i hotelima trenutno nedostaje više od 65.000 radnika, saopštilo je udruženje ugostitelja Dehoga

U sezoni, turistička mesta često imaju potrebu za radnom snagom u sektorima kao što su hotelijerstvo, restorani, kafići i slično.

Stoga traženi su: Konobari, šankeri, kuvari, pizza majstori, perači suđa itd.

„Dobri kuvari su posebno na ceni, pa u zavisnosti od poslodavca mogu da zahtevaju i po 1.500 do 2.000 evra mesečnu zaradu. Sva zanimanja iz ove oblasti su tražena i kod nas i u inostranstvu“, kažu sagovornici našeg portala.

Van zemlje uz tu platu često se nudi obezbeđen smeštaj i hrana.

Što se tiče plata u Srbiji, konobari zarađuju od minimalca koji iznosi 40.000, pa do 100.000 dinara, dok je gornja granica za šankere nešto niža, pa oni zarađuju do oko 80.000.

1 / 3 Foto: Profimedia

Knjigovođa

Knjigovođe su stručnjaci za vođenje finansijskih evidencija.

Prema rečima našeg sagovornika, iako se čini da knjigovođe nisu deficitarno zanimanje, zapravo nije lako naći kvalitetnog knjigovođu stoga je i ovo zanimanje spada u red lako zapošljivih.

Knjigovođe u Srbiji zarađuju najčešće od 50.000 do 100.000 dinara.

Profesor stranog jezika

U poslednje vreme su veoma traženi i „imaju luksuz“ da mogu da daju i onlajn časove pa je tu i mogućnost zarade veća.

Pozanvanje engleskog jezika otvoriće mnoga vrata, jer pogodnosti današnjice omogućavaju i angažovanje preko stranih sajtova, rad iz svog doma, a zarada varira od poslodavca.

Iako profesorske plate ne važe za „poželjne“, jer profesori retko zarađuju više od 85.000 mesečno, jedan privatni čas može da se naplati i po 2.000 dinara, što ostavlja mogućnost za dodatnu, dobru zaradu.

Medicinsko osoblje

Pred zdravstvenim sektorom godinama unazad su veoma veliki izazovi. Našim ljudima posebno su zanimljive ponude u Nemačkoj, koja je „obećana zemlja“ za zdravstvene, ali i druge radnike.

Zdravstveni sektor ima ogromnu potražnju za medicinskim osobljem, uključujući medicinske sestre, tehničare, negovateljice, laboratorijske tehničare, farmaceutske tehničare itd.

„Kod nas na portalu ovo zanimanje je veoma traženo, kako u Srbiji tako i u inostranstvu“, kažu sa klik do posla.

Ipak, i ovo su zanimanja koja u Srbiji nisu preterano dobro plaćena.

Najviše zarađuju lekari specijaliste, oko 130.000 dinara, dok oni u domovima zdravlja imaju primanja od oko 108.000. Plate medicinskih sestara i tehničara variraju od 62.000 do 78.000 dinara.

Bonus video:

02:24

DECA UČE ZANIMANJA KOJA NE POSTOJE!

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.