POLA SRBA OVO NE ZNA, A JAKO JE VAŽNO: Da li imate pravo na penziju ako ste u VANBRAČNOJ zajednici, PIO dao odgovor
Šalter, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

JEDINO VALIDNO

POLA SRBA OVO NE ZNA, A JAKO JE VAŽNO: Da li imate pravo na penziju ako ste u VANBRAČNOJ zajednici, PIO dao odgovor

Zakonom je predviđeno da je za dokazivanje postojanja vanbračne zajednice validna samo pravnosnažna sudska odluka

Objavljeno: 11:31h

Brojni građani imaju nedoumice kada je u pitanju odlazak u penziju a PIO fond svakog dana odgovara na pitanja svojih sadašnjih i budućih korisnika. Jedno od interesantnih stiglo je iz Aranđelovca, gde je zainteresovana stranka navela da ima sklopljen brak, ali samo u crkvi, a ne i u opštini.

"I dalje smo u braku. Da li se crkveni izvod iz matične knjige venčanih može uzeti kao validan dokaz (postoje izjave kumova i sveštenika), da se bespotrebno ne bi vodio vanparnični postupak za dokazivanje postojanja vanbračne zajednice. Koliko mi je poznato, u nekim zemljama se ovakav brak priznaje“, glasi ovo pitanje.

Stariji ljudi, Starci, Babe i dede, Penzionere, Baba, Deda, Park, Penzija
foto: Profimedia

Prema izmenama i dopunama Zakona o PIO, vanbračna zajednica je izjednačena sa brakom, tj. porodičnu penziju, pored supružnika, može da ostvari i vanbračni partner, odgovaraju iz PIO Fonda.

"Zakonom je predviđeno da je za dokazivanje postojanja vanbračne zajednice validna samo pravnosnažna sudska odluka kojom je utvrđeno postojanje vanbračne zajednice. Budući da niste uvedeni u opštinske matične knjige venčanih, u postupku ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja moraćete, u sudskom postupku, da dokažete status vanbračne zajednice", napominju iz Fonda prenose Penzionisani.

08:15

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija

(Espreso/Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.