STIŽU NOVA BESPOVRATNA SREDSTVA OD DRŽAVE, ALI NEĆE SVI MOĆI DA SE PRIJAVE: Konkurs počinje POČETKOM SEPTEMBRA!
Pošta, Foto: Dado Đilas

VAŽNO!

STIŽU NOVA BESPOVRATNA SREDSTVA OD DRŽAVE, ALI NEĆE SVI MOĆI DA SE PRIJAVE: Konkurs počinje POČETKOM SEPTEMBRA!

Bespovratna sredstva mogu da pokriju i do 40 odsto kapitala uloženog u biznis

Objavljeno:

Za podsticanje ženskog preduzetništva namenjeno je 600 miliona dinara bespovratnih sredstava, utvrđeno je Programom koji je usvojila Vlada. Cilj je jačanje ženskog preduzetništva, povećanje broja privrednih subjekata i dalje podsticanja zapošljavanja žena.

Program podsticanja ženskog preduzetništva ove godine omogućava preduzetnicama da dobiju bespovratna sredstva iz budžeta i povoljne kredite Fonda za razvoj. Opredeljena sredstva su šest puta veća nego ranije, s obzirom na to da je prethodnim konkursom za žene i mlade bilo opredeljeno 100 miliona dinara, a sada je samo za žensko preduzetništvo izdvojeno 600 miliona dinara.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu privrede Katarina Obradović Jovanović kaže da će konkurs biti raspisan početkom septembra.

"Pozvala bih sve zainteresovane preduzetnice da već sada pogledaju program i uslove, imajući u vidu da je trenutno otvoren javni poziv za Program podrške početnicima i mladima u biznisu tako da mogu da se opredele šta im više odgovara", kaže Katarina Obradović Jovanović.

Sredstva iz programa mogu da pokriju i do 40 odsto uloženog kapitala

Bespovratna sredstva mogu da pokriju i do 40 odsto kapitala uloženog u biznis, a 50 odsto za one koje posluju iz manje razvijenog područja.

"Imajući u vidu iskustva iz prethodnog perioda uveli smo novinu. Ranije su za ovaj poseban program mogle da konkurišu samo žene koje imaju mlađe firme. Sada mogu da konkurišu sve žene preduzetnice, a one koje imaju starije firme mogu da dobiju čak i veći iznos bespovratnih sredstava", dodaje pomoćnica ministra.

Kaže da sve zaineresovane za učešće na konkursu pre svega moraju da zadovolje definiciju ženskog preduzetništva.

"I tu smo napravili izmene da bi bilo povoljnije. Primetili smo da ima dosta firmi gde žene imaju vlasništvo, ali ne 51%, već 50% zajedno sa suprugom. One su te koje zapravo vode biznis, koje su zakonski zastupnici. Ove godine mogu da konkurišu i takve porodične, a ženske firme."

Program podržava i uslužne delatnosti

Lepeza delatnosti je široka, a program podržava i uslužne delatnosti, što nije uobičajeno za programe Ministarstva privrede, ističe sagovornica.

"Sredstva mogu da se koriste za nabavku opreme, softvera, kompjutera, opremanje poslovnog prostora, za dostavna vozila... Maksimalni iznos koji preduzetnica može da dobije je 12 miliona dinara ukupno, iz budžeta i kredita Fonda za razvoj", kaže Katarina Obradović Jovanović.

Ministarstvo privrede već tri godine sprovodi poseban program podrške ženama preduzetnicama kroz koji se podstiče samozapošljavanje žena, u proizvodnim i uslužnim delatnostima.

Javni poziv, konkursna dokumentacija i sva dodatna uputstva biće objavljeni na internet stranicama Ministarstva privrede, Fonda za razvoj i Portala preduzetništvo.

Bonus video:

01:27

KADA UKRSTIMO REGISTRE ZNAĆEMO KO OBRAĐUJE, A KO DAJE U ZAKUP! Ministarka poljoprivrede: Subvencije će završiti na PRAVOM MESTU

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.