SKAČE CENA SVINJETINE! Pola kilograma već PRESKUPO, tek da vidite koliko će koštati OKO NOVE GODINE!
Meso, Foto: Emilija Jovanović

NOVO POSKUPLJENJE

SKAČE CENA SVINJETINE! Pola kilograma već PRESKUPO, tek da vidite koliko će koštati OKO NOVE GODINE!

Sada je velika ponuda, svinje se kolju i pre nego što dostignu potrebnu kilažu

Objavljeno:

Vlasnici farmi svinja u Srbiji smatraju da će svinjsko meso narednih meseci poskupljivati i da će prasetina za Novu godinu koštati i do 1.000 dinara po kilogramu, čak i ako država dozvoli uvoz, jer cena raste i u Evropi zbog smanjene ponude.

Vlasnik farme svinja , koja se nalazi u prirodnom rezervatu Zasavica, Milovan Ivanković kaže da će cene svinjetine rasti, jer se zdrave svinje prinudno kolju iz straha od afričke kuge, a bolesne uništavaju, pa će ponuda biti smanjena. „U Srbiji već sada nedostaju prasići za tov, uvozni koštaju oko 700 dinara po kilogramu - rekao je Ivanković.

Dodao je da je uvozno prase na početku godine koštalo oko 100 evra, a već je dostiglo cenu od 150. Broj svinja će se znatno smanjiti jer će se potpuno uništiti proizvodnja na malim gazdinstvima, a ostaće samo veliki sistemi koji neće moći da nadoknade manjak, kao ni uvoz, jer i u Evropi vlada kuga i smanjena je ponuda, a meso je već poskupelo.

Ivanković navodi da su Uprava za veterinu i država odmah morali da spreče promet i kretanje iz zaraženih područja, a da je vojska trebalo da kontroliše granice kako se ne bi unela zaraza iz susednih zemalja.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović

Ocenio je da je apsurdno da pola kilograma svinjetine košta kao paklica cigareta, ali ipak i pored toga narednih meseci samo će mali broj građana moći da plati cenu svinjetine.

- Sada je velika ponuda, svinje se kolju i pre nego što dostignu potrebnu kilažu, zaklani prasići se stavljaju u zamrzivač, pa će se prodavati za šest-sedam meseci. Zbog toga je cena svinjetine pala sa 240 na 220 dinara - rekao je Ivanković.

Vlasnik kompanije „Matijević”, Zoran Matijević izjavio je da ukoliko se afrička kuga i dalje bude širila u Srbiji i bude manje svinja, da se može očekivati poskupljenje tog mesa.

- Pretpostavljam da će država pokušati da spreči povećanje cena davanjem dozvola za uvoz svežeg mesa, mislim da ga neke kompanije i sada uvoze. Trenutno u našim prodavnicama kilogram mesa od buta košta oko 760 dinara, a živa vaga 240 i da proizvođači svinja po ovim cenama imaju zaradu, a da su prerađivači skoro na nuli zbog velikih troškova, među kojima su najveći plate i porezi na zarade za radnike - kaže Matijević.

Farma svinja te kompanije, kako je naveo, do sada nije imala problema sa afričkom kugom, a uzgaja 6.000 krmača i godišnje 150.000 tovljenika.

Bonus video:

01:01

AFRIČKA SVINJSKA KUGA SE PRIBLIŽAVA GRADU, NEMA LEKA NI PREVENCIJE Nastović obelodanio: Jedino ovo preostaje kada dođe do zaraze

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.