SRBIJA NAPRAVILA STRATEGIJU ZA POBOLJŠANJE POLOŽAJA NAJSTARIJIH GRAĐANA: Evo šta to znači!
Penzioneri / ilustracija, Foto: Beta

javna rasprava do 15. avgusta

SRBIJA NAPRAVILA STRATEGIJU ZA POBOLJŠANJE POLOŽAJA NAJSTARIJIH GRAĐANA: Evo šta to znači!

Ministarka Kisić je pozvala zainteresovane da se uključe u javnu raspravu o ovom strateškom dokumentu, koja traje do 15. avgusta

Objavljeno:

Cilj Predloga strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srbiji za period od 2024. do 2030. godine je unapređenje položaja najstarijih sugrađana i poboljšanje kvaliteta njihovog života, poručila je danas ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić na javnoj raspravi o ovom strateškom dokumentu u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Ministarka Kisić je ukazala da je, prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2022. godine, ukupan udeo lica starijih od 65 godina 22 odsto, što znači da više nego svaki peti stanovnik naše zemlje spada u ovu kategoriju, kao i da fenomen starenja stanovništva pogađa i najrazvijenije zemlje.

Za razliku od nekih prethodnih strategija i akcionih planova, koji su bili usmereni na institucionalni smeštaj starijih osoba, ovaj predlog je usmeren ka aktivnom i zdravom starenju, međugeneracijskoj saradnji i i socijalnij inkluziji starijih, navela je Kisić i dodala da je briga o starijima jedan od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva za brigu o porodicu i demografiju.

Darija Kisić
Darija Kisićfoto: Nemanja Nikolić

Prema njenim rečima, najstariji sugrađani su decenijama unazad pokazali koliko su odgovorni i kako treba da se ponašamo, a bili su i odličan primer svima i tokom pandemije korona virusa.

Ministarka Kisić je dodala da je namera Predloga strategije za za unapređenje položaja starijih lica da starija populacija bude uključena u sve društvene segmente i procese, jer su njihovo znanje i iskustvo od neprocenjivog značaja.

Kisić je ukazala da su Radnu grupu koja je izradila Predlog strategije činili predstavnici nadležnih ministarstava, organizacija civilnog društva i akademske zajednice, a da je postupak izrade podržao Populacioni fond UN.

Ministarka Kisić je pozvala zainteresovane da se uključe u javnu raspravu o ovom strateškom dokumentu, koja traje do 15. avgusta, kako bi strategija bila što bolja i svrsishodnija i da bismo i time jasno pokazali da smo društvo jednakih mogućnosti i prava za sve građane.

Bonus video:

01:48

ZBOG ČEGA PENZIONERI I DALJE RADE I TO NAJTEŽE POSLOVE?

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.