STIŽU NOVA SREDSTVA OD DRŽAVE: Evo ko može da konkuriše
Šalter / Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

POMOĆ

STIŽU NOVA SREDSTVA OD DRŽAVE: Evo ko može da konkuriše

Program predstavlja kombinaciju bespovratnih i kreditnih sredstava

Objavljeno:

Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za podsticanje preduzetništva. Ove godine, iz budžeta za razvojni program za preduzetnike odvojeno je 900 miliona dinara bespovratnih sredstava. Iz Ministarstva privrede navode da mogu da konkurišu firme koje se nalaze u razvojnoj fazi poslovanja.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je za RTS da je program za podsticanje preduzetništva namenjen firmama koje se nalaze u razvojnoj fazi poslovanja, odnosno firmama koje posluju dve godine pozitivno kojima su potrebna sredstva za proširenje proizvodnih kapaciteta.

Mogu da konkurišu preduzeća iz svih oblasti osim poljoprivrede, saobraćaja i transporta, finansijskih usluga i trgovine.

"Ovaj program je usmeren pre svega na proizvodne firme, koje se bave građevinom i visokotehnološkim uslugama, kao što su IT firme. Iznosi variraju zavisno od potreba. Pošto je program usmeren i za preduzetnike, najmanji iznos bespovratnih sredstava je 75.000 dinara, a najveći iznos od 12,5 miliona je predviđen za one koji imaju najveće potrebe", rekla je Katarina Obradović Jovanović.

1 / 3 Foto: Profimedia

Objasnila je da program predstavlja kombinaciju bespovratnih i kreditnih sredstava – bespovratna sredstva učestvuju između 20 i 30 odsto.

"Posebno je povoljno za firme koje su u proteklom periodu stabilno poslovale i ostvarile veće stope rasta, takozvana brzorastuća preduzeća, koja mogu da računaju na veće iznose", navela je Katarina Obradović Jovanović.

Za pravna lica je rok otplate kredita do deset godina, dok je za preduzetnike do osam.

"U ovom programu, preduzetnici, ako žele, mogu da učestvuju sa svojim sredstvima, a ukoliko im je potrebno više sredstava nego što mogu da dobiju kroz ovu kombinaciju bespovratnih i kreditnih sredstava, mogu da zahtevaju, odnosno da traže veći kredit fonda", rekla je Obradović Jovanovićeva.

Dodala je da program može da se koristi i za solarne panele i elektrane što je, kako je istakla, nešto što je posebno popularno kod privrednika u prethodne dve godine.

Program nije oročen i privrednici mogu da konkurišu sve dok sredstava ima.

"Dok traje javni poziv, svako ko konkuriše sa sigurnošću zna da će njegov zahtev biti pregledan i da će samo na osnovu toga da li zadovoljava ili ne zadovoljava uslove biti dodeljena sredstva", rekla je Katarina Obradović Jovanović.

Govoreći o bespovratnim sredstvima za početnike u poslu i mlade, pomoćnica ministra privrede rekla je da je interesovanje za ta sredstva veliko, pošto banke ne finansiraju firme mlađe od dve godine.

Bonus video:

01:09

OVAJ KREDIT JE NAJTEŽE DA SE OTPLATI! Stručnjak o promenljivim kamatama: Recesija je prisutna u najrazvijenijim zemljama

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.