VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA SVE KOJI IMAJU KREDITE U EVRIMA: Doneta je važna odluka
Foto: Profimedia

obratite pažnju!

VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA SVE KOJI IMAJU KREDITE U EVRIMA: Doneta je važna odluka

ECB je odlučila da ponovo podigne referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena

Objavljeno:

Evropska centralna banka (ECB) upravo je, kao i prošlog meseca, podigla referentnu kamatu za 25 baznih poena. Ona sada iznosi 3,75 odsto.

Ovakva odluka ECB važna je i za građane Srbije koji imaju kredite u evrima jer od referentne kamatne stope ECB zavise i kamate njihovih pozajmica. To znači da kada ECB podiže svoju referentnu stopu indirektno povećava i kamate na sve bankarske zajmove u EU valuti, pa samim tim i rate kredita građana Srbije koji su zaduženi u evrima.

Za sve "kriva" inflacija

Današnji porast kamata najavili su i sami predstavnici ECB na prethodnom zasedanju. Tada je predsednica ECB, Kristin Lagard, rekla da je 'veoma verovatno da će ECB nastaviti da povećava stope i u julu'.

U današnjoj odluci ECB saopštava da je razlog za podizanje kamata i dalje inflacija.

- Inflacija nastavlja da opada, ali se i dalje očekuje da će predugo ostati previsoka. Upravni savet je odlučan da obezbedi da se inflacija blagovremeno vrati na srednjoročni cilj od dva odsto. Stoga je danas odlučila da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 25 baznih poena - navodi se u saopštenju ECB.

Banka
foto: Printscreen/RTS

Kako dodaju, današnje povećanje stope odražava procenu Upravnog saveta o izgledima za inflaciju, dinamici osnovne inflacije i snazi transmisije monetarne politike.

- Događaji od poslednjeg sastanka podržavaju očekivanja da će inflacija dodatno opasti tokom ostatka godine, ali da će ostati iznad cilja tokom dužeg perioda. Dok neke mere pokazuju znake popuštanja, osnovna inflacija je generalno visoka. Prošla povećanja stope i dalje se snažno prenose, uslovi finansiranja su ponovo pooštreni i sve više prigušuju tražnju, što je važan faktor u vraćanju inflacije na cilj - objašnjavaju u ECB.

Upravni savet je, navode, odlučio da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 25 baznih poena. Shodno tome, kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 4,25 odsto, 4,5 odsto i 3,75 odsto respektivno, od 2. avgusta 2023. godine.

U ECB su naveli da će buduće odluke Upravnog saveta obezbediti da "ključne kamatne stope ECB budu postavljene na dovoljno restriktivne nivoe onoliko dugo koliko je potrebno da se postigne blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od dva odsto".

Efikasnost monetarne politike

Cigare, Namirnice, Taksi, Banka, Pare, Nemanje
foto: Ilustracija, EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA, Stefan Jokić, Filip Plavčić, Profimedia

- Upravni savet će nastaviti da sledi pristup koji zavisi od podataka u određivanju odgovarajućeg nivoa i trajanja ograničenja. Konkretno, njegove odluke o kamatnim stopama će i dalje biti zasnovane na njegovoj proceni inflacionih izgleda u svetlu pristiglih ekonomskih i finansijskih podataka, dinamike noseće inflacije i snage transmisije monetarne politike - ističe se u saopštenju.

Upravni savet je takođe, dodaju, odlučio da odredi naknadu minimalnih rezervi na nula odsto (0%).

- Ova odluka će očuvati efikasnost monetarne politike zadržavanjem postojećeg stepena kontrole nad stavom monetarne politike i obezbeđivanjem potpunog prenošenja odluka o kamatnim stopama na tržišta novca. Istovremeno, poboljšaće efikasnost monetarne politike smanjenjem ukupnog iznosa kamate koje je potrebno platiti na rezerve da bi se sproveo odgovarajući stav - navodi se u saopštenju ECB.

Bonus video:

06:59

ZBOG INFLACIJE POSKUPLJU ENERGENTI I HRANA Eksperti: Proizvođači neće da seju zbog visokih kamata CENA NEKRETNINA NEIZVESNA

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.