CENE NEKRETNINA OPET POČINJU DA DIVLJAJU: Izašao novi izveštaj, evo za koliko je kvadrat poskupeo!
Nekretnine, Foto: Nemanja Nikolić, Printscreen/4zida.rs

nestabilno

CENE NEKRETNINA OPET POČINJU DA DIVLJAJU: Izašao novi izveštaj, evo za koliko je kvadrat poskupeo!

Prema dostupnim podacima, veliki broj država od kraja prošle godine beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnostni

Objavljeno: 16:11h

Cene stanova u Srbiji u drugom tromesečju 2023. godine nastavile su rast za 11,19 odsto u odnosu na isti period prošle godine dok su u poređenju sa prvim tromesečjem 2023. godine cene stanova u Srbiji porasle za 1,82 odsto, piše u saopštenju RGZ.

Ovaj podatak dolazi na iznenađenje svih prvenstveno što se mesecima unazad na tržištu stvaraju uslovi za koje se smatra da pogoduju padu cena kvadrata. Pre svega, kao što je i u ovom izveštaju navedeno, pada obim prodaje nekretnina na kredite zbog sve oštrijih uslova kreditiranja i sve viših kamata, a sa druge i sama gradnja usporava i sve je manje.

RGZ indeks cena kvadrata tj. stanova u Republici Srbiji u drugom tromesečju 2023. godine iznosi 155,9 što predstavlja rast u odnosu na prvi kvartal ove godine kad aje iznosio 153,11.

- Iako je nastavljen trend rasta, nakon dvogodišnje ekspanzije, cene stanova u prvom tromesečju 2023. su se stabilizovale u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, a beleži se i manji broj evidentiranih kupoprodaja stanova. Ovoj promeni po svoj prilici, doprinosi smanjenje udela kupoprodaja stanova finansiranih kreditima (sa 18 odsto u prvom tromesečju, na 16 odsto stanova kupljenih na kredit u drugom tromesečju, što je posledica rasta kamatnih stopa, piše u saopštenju.

Kredit
foto: Profimedia

Najviše poskupeli stanovi u Beogradu

Ako gledamo po regionima, u odnosu na isti period prošle godine cene stanova su porasle u Beogradu za 11,39 odsto, u regionu Vojvodine 11,25 odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 13,95 odsto.

- Cene stanova u "novogradnji" odnosno kupovina od investitora su na nivou Srbije porasle za 8,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine dok je "starogradnja" imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 12,8 odsto, pišu.

Kako ističu, ako se uporede indeksi cena kvadrata tj. stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope naša zemlja je jedna od retkih koja je pokazala veću otpornost prema naglim promenama trenda na tržištu nepokretnosti usled globalnih ekonomskih turbulencija. Prema dostupnim podacima, veliki broj država od kraja prošle godine beleži drastičnije usporavanje ili pad tržišta nepokretnostni.

02:05

U BEOGRADU IMA VIŠE OD 10. 000 NAPUŠTENIH STANOVA Stručnjak za nekretnine savetuje: Ko god ima novca neka uloži u nekretninu!

(Espres/Blic/RGZ)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.