ŠTA SVE TREBA DA ZNATE AKO ŽELITE DA PREĐETE SA MONOFAZNE NA TROFAZNU STRUJU? Tri stvari su posebno VAŽNE!
Električar, Foto: Himalayan Pics / Caia Image / Profimedia

OBJAŠNJENO

ŠTA SVE TREBA DA ZNATE AKO ŽELITE DA PREĐETE SA MONOFAZNE NA TROFAZNU STRUJU? Tri stvari su posebno VAŽNE!

Najvažnije pitanje pri naknadnom prelasku na trofaznu struju je da li je ona uopšte moguća

Objavljeno:

Po pravilu sva domaćinstva koriste monofazni priključak jer je trofazni potreban samo u specifičnim slučajevima kada je potrebna velika distribucija i snaga. Trofazni priključak se po pravilu koristi za neke strojeve poput toplinskih pumpi, peći ili drugih profesionalnih alata. Ako niste sigurni da li vam je neophodan prelazak na trofaznu struju, najbolje je da kontaktirate vašeg električara koji će vas informisati o tome što je najprikladnije u vašem slučaju.

Na šta treba paziti pri naknadnom prelasku na trofaznu struju?

Najvažnije pitanje pri naknadnom prelasku na trofaznu struju je da li je ona uopšte moguća. Ako u stanu ili kući uopšte ne postoji visokonaponski priključak, prvo se mora proveriti njegova dostupnost. Ako je to slučaj ili ako treba da se instalira novo brojilo, izvodljivost ovog projekta mora prvo da proveri stručnjak. Ako su sve faze povezivanja već u upotrebi, projekat je moguć samo uz veliki trud. Pored toga, mora se obezbediti da presek žice kabla odgovara snazi struje. Pored opštih sigurnosnih propisa, moraju se poštovati i drugi opšti propisi u zavisnosti od regiona.

Zašto bi trebalo da angažujete profesionalca za prelazak na trofaznu struju?

Uvek postoji veliki bezbednosni rizik pri radu sa električnim kablovima. Nepravilno rukovanje uređajima i nepažnja predstavljaju opasnost ne samo za tehničke uređaje, već pre svega za život i zdravlje ljudi, pa se i iskusnim majstorima strogo savetuje da vode računa o bezbednosti. Samo iskusni električar ima neophodnu stručnost za sprovođenje takvih mera. Pored toga, stručnjak će vam savetovati najjednostavnije rešenje za vaše individualne potrebe. Prelazak na trofaznu struju oduzima mnogo vremena, posebno u starijim kućama. U ovim slučajevima, stručnjak vam takođe može ponuditi alternativna rešenja za problem.

Struja
foto: Rina

Koje pripreme treba izvršiti pre prelaska na trofaznu struju?

Pre svega, mora se proveriti dostupnost trofazne struje. Osim toga, možda će morati da se izvrši i službena registracija trofazne struje. Zatim je potrebno proveriti postojeće vodove i priključke u kući. Ako su priključci u kući već u potpunosti iskorišćeni, potrebno je položiti novi vod od razvodne kutije do kuće.

Prelazak na dvotarifno brojilo

Domaćinstva koja stanove ne greju pećima na struju, tačnije koja nemaju veliku potrošnju tokom noći u vreme niže tarife kada je kilovat-sat četiri puta jeftiniji od dnevnog, mogu da se opredele za ugradnju jednotarifnog brojila. Dvotarifna brojila su, prema preporuci iz Elektroprivrede Srbije, pravo rešenje za potrošače koji koriste TA peći koje se, po pravilu, pune noću u vreme jeftinije tarife. Za njih mogu da se odluče i oni koji isključivo noću uključuju sve veće potrošače u domaćinstvu, poput bojlera i mašina za veš i posuđe. Inače, svaki građanin u svojoj nadležnoj distribuciji može da dobije sve informacije u vezi sa priključkom.

05:52

BIBA STRUJA PONOVO STAVLJA ŽIVOT NA KOCKU: Pustiću 1.000.000 volti kroz telo i istopiti cipele! SRBIJA U ŠOKU POSLE OVE IZJAVE

(Espreso/Bellcom)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.