ŠTA SE DEŠAVA, SRBI NEĆE 5.000 DINARA POPUSTA: Prijava još traje, a ovo su USLOVI!
Pošta / Ilustracija, Foto: Beta / Ljiljana Stupar

VAUČERI 2023.

ŠTA SE DEŠAVA, SRBI NEĆE 5.000 DINARA POPUSTA: Prijava još traje, a ovo su USLOVI!

U prvom krugu podele turističkih vaučera čak 54 odsto prijava činili su penzioneri

Objavljeno:

U prvom krugu je čak 100 hiljada turističkih vaučera planulo za jedan dan, dok je u drugom krugu podeljena tek polovina, potvrđeno je za Euronews Srbija iz Ministarstva turizma i omladine. To znači da se oni koji žele da letuju u Srbiji još mogu prijaviti za subvenciju države i izabrati neku od destinacija širom naše zemlje.

Prijavljivanje za besplatne vaučere od 5.000 dinara još je moguće na svim šalterima Pošte Srbije, a turističke vaučere mogu iskoristiti građani koji imaju pravo na korišćenje subvencionisanog odmora - nezaposleni, penzioneri, lica starija od 65 godina koja nemaju primanja, studenti, lica koja koriste tuđu negu i pomoć i zaposleni koji imaju plate niže od 70.000 dinara.

U prvom krugu podele turističkih vaučera čak 54 odsto prijava činili su penzioneri, potom zaposleni sa 30 odsto i nezaposlena lica sa 10 odsto učešća.

1 / 3 Foto: Dado Djilas

Do vaučera u dva koraka

Oni koji ispunjavaju neki od gore navedenih uslova, da bi dobili vaučer prvo moraju da rezervišu smeštaj na nekoj turističkoj destinaciji u Srbiji, odnosno u smeštaju koji spada u kategoriju izdavanja smeštaja uz vaučere i termin boravka na određenoj destinaciji. Listu smeštajnih i ugostiteljskih objekata koji prihvataju turističke vaučere možete pogledati ovde.

Drugi uslov je da rezervacija mora biti minimum mesec dana unapred od datuma podnošenja zahteva za vaučer.

Vaučeri se inače ne mogu koristiti u turističkim agencijama koje nude organizovane aranžmane za odmor u Srbiji.

Nakon izvršene rezervacije, ugostitelj ili hotelijer šalje potvrdu o rezervaciji smeštaja na kojoj se nalaze osnovni podaci o smeštajnom objektu, datumu polaska i odlaska (potrebno je minimum pet noćenja).

Drugi korak podrazumeva potvrdu o mesečnim primanjima koju dobijate kod svog poslodavca (obrazac možete preuzeti ovde). Oni koji su nezaposleni potvrdu će dobiti na birou rada uz kopiju lične karte.

Potrebna dokumentacija se potom predaje na bilo kojem šalteru Pošte Srbije, a ukoliko ispunjavate sve navedene uslove, vaučer stiže na kućnu adresu najkasnije za mesec dana, odnosno pre termina putovanja.

1 / 4 Foto: RINA

U banjama noćenje već od 600 dinara

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić rekao je u ranijem gostovanju na Euronews Srbija da se podela turističkih vaučera ispostavila kao izuzetno delotvorna mera, zapravo jedna od najboljih za razvoj domaćeg turizma.

"Najpre je spasila domaću privredu od propasti u kovid krizi, povećala znatno broj domaćih turista i kada su prošle kovid mere, produžila je sezonu u Srbiji", naveo je Kandić.

On je rekao da se turisti najčešće odlučuju za Zlatibor i Vrnjačku Banju, a beleži se i veliki skok turista u Sijarinskoj Banji. Tražene su i Gornja Trepča, Lukovska Banja i Kuršumlijska Banja.

Međutim, rekorder po broju iskorišćenih vaučera je svakako Sokobanja.

Neznatno skuplja od ostalih, Sokobanja je favorit kod domaćih turista, pa se tako najjeftinije noćenje među objektima koji učestvuju u programu subvencionisanja, može naći tek od 2.000 dinara. Kako vaučer ne može da pokrije pet noćenja u Sokobanji, potrebna je doplata. Uprkos tome ostaje među najpopularnijim destinacijama u Srbiji prvenstveno zbog najvećeg broja smeštajnih jedinica koje učestvuju u ovom programu.

Na popularnom Zlatiboru se najjeftinije noćenje kreće od 2.600 dinara što znači da za pet noćenja, turista mora da doplati u proseku sedam do osam hiljada dinara. Iako brojni hoteli na Zlatiboru učestvuju u programu subvencionisanja, cena noćenja je daleko skuplja, pa vaučer od 5.000 dinara čini, u većini slučajeva, tek jednu petinu troška.

Ugostitelji na Kopaniku takođe učestvuju u ovom programu, ali kako se radi o najpopularnijoj planini u Srbiji, turistički vaučer više dođe kao vaučer za popust od 10 odsto.

Kada je naša treća najpopularnija planina Tara u pitanju, Bajina Bašta nudi najveći broj smetajnih jedinica u kojima se cena u proseku kreće od 3.000 dinara, pa naviše, što znači da je doplata neizostavna.

S druge strane, Prolom Banja nudi veliki broj ugostiteljskih objekata u kojima raspon cena varira već od 600, pa sve do 10.000 evra po noćenju.

Najpovoljnije cene su svakako u Lukovskoj banji gde se noćenje krece od 700 dinara, a u proseku iznosi hiljadu do dve. To znači da, ako uzmemo cenu od 1.000 dinara po noćenju, turistički vaučer u potpunosti pokriva troškove smeštaja.

Povoljan smeštaj može se naći i u gradovima kao što su Bor, Šabac, Valjevo, Kraljevo i Kruševac, dok se onima koji žele pravi odmor preporučuju seoska domaćinstva ili neka od popularnih etno-sela koja takođe učestvuju u ovom programu.

Svakako, izbora je na pretek budući da čak 4.519 ugostitelja učestvuje u programu subvencionisanja.

Bonus video:

02:30

Vinari vraćaju u život Rajačke pimnice

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.