KAKO JE MOGUĆE DA KILOGRAM OVIH VIŠANJA VREDI 40 DINARA? Šta će se desiti sa cenom ove godine?
Višnje, Foto: RINA

POLJOPRIVREDA

KAKO JE MOGUĆE DA KILOGRAM OVIH VIŠANJA VREDI 40 DINARA? Šta će se desiti sa cenom ove godine?

Kalkulacija proizvođača je daleko viša

Objavljeno:

Proizvođači višanja u merošinskom kraju, gde se uzgaja, kako mnogi kažu, najbolja – oblačinska višnja, i ove godine nezadovoljni su otkupnom cenom. Berba je gotova, većina proizvođača prodala je ovogodišnji, inače prosečan rod, po ceni za drugu klasu od 40 dinara.

Dok pokazuje koliko je vlaga oštetila višnje, Marko Jovanović kaže da je prinosom sa svog zasada od 14 tona po hektaru veoma zadovoljan, jer je prosek ove godine 8 do 10 tona. Niko od proizvođača, pa ni on, nije zadovoljan cenom od 40 dinara po kilogramu.

"Kalkulacija proizvođača je daleko viša možda 55 dinara sa berbom je ta prva klasa mi nismo dostigli ni deo manji deo toga smo dostigli nismo pokrili troškove", kaže Marko.

Priča o niskoj ceni otkupa je višegodišnja. Poslednjih godina problem je i što se sav rod u Merošini proda po ceni za drugu klasu o čemu su se proizvođači žalili Ministarstvu poljoprivrede, pa je u toku inspekcijski nadzor u Nišavskom i još četiri okruga

Inspekcija je proveravala na ovom području ukupno 47 hladnjača, u 5 hladnjača utvrđene su nepravilnosti u radu. Od 99 otkupnih mesta nepravilnosti su utvrđene na tri.

1 / 4 Foto: RINA

Glavni problem višnjara je nedostatak prerađivačkih kapaciteta.

Hladnjača "Voćar" posle godina stečaja i privatizacije i dalje ne radi.

"Jedino rešenje je povećanje smeštajnih i prerađivačkih kapaciteta. Ako uspemo da na noge da stavimo naš nekadašnji Voćar, mi ćemo rešiti problem, zato što je to najveća hladnjača u Srbiji", kaže Saša Jovanović, predsednik opštine Merošina.

Osim da su potrebna ozbiljna ulaganja da bi hladnjača proradila, u opštini je potvrđeno, da se u rešavanje formalno pravnih problema, koje imaju vlasnici, uključilo i Ministarstvo poljoprivrede.

Bonus video:

02:42

SEOSKO IMANJE NA KOJE GOSTI DOLAZE DA RADE (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.