"NAVALA" RUSA JE UTIHNULA, A CENE KVADRATA SU I DALJE PAPRENE: Stručnjaci otrkivaju da je OVO mogući RAZLOG!
Zgrada, Foto: Aleksandar Stojanović

cene da zaboli glava

"NAVALA" RUSA JE UTIHNULA, A CENE KVADRATA SU I DALJE PAPRENE: Stručnjaci otrkivaju da je OVO mogući RAZLOG!

Iako je cena kvadrata po Srbiji i dalje visoka za našeg prosečnog kupca, za strance je ona i dalje najniža u regionu

Objavljeno:

Iako je gradnja usporila, cene kvadrata manje - više ostale su iste. Značajnih oscilacija nema ni prilikom prodaje, što otvara pitanje ko to danas po ovim cenama kupuje stanove po Srbiji? Tim pre što je "navala" Rusa posustala, a ni gastarbajtera i srpskih milionera nema na "tone".

Srbija beleži pad građevinskih dozvola iz meseca u mesec. U aprilu je izdato 1.972 građevinske dozvole što je smanjenje od 11,1 odsto u odnosu na isti mesec lane. Vrednost izvedenih radova u stalnim cenama na zgradama u pojedinim mesecima je smanjena za 20 procenata. Prodaje i dalje ima, ali ko je listi. Kamate su sada, zbog euribora, duplo veće, mesečna rata za kredit po novim uslovima teško može biti ispod 500 evra! Ko kupuje onda?

Milić Đoković, procenitelj i stručnjak za nekretnine kaže da su kupci danas u Srbiji raznoliki i da osim domaćih, veliki broj njih je iz dijaspore i regiona. Naglašava da se danas na kupovinu stanova odlučuju oni koji menjaju stan i prodaju manju nekretninu za veći i obrnuto ili se sele zbog ličnih razloga na drugu opštinu.

- Danas stanove po Srbiji kupuju mladi, koji trenutno planiraju porodicu. Takođe i oni koji koji prodaju svoj stan pa kupuju drugi radi. Takođe i dalje kupuju stranci i gastarbajteri, a u poslednje vreme tu je i novi talas kupaca i to su naši ljudi iz Hrvatske - kaže sagovornik.

Prema njegovim rečima, iako je cena kvadrata po Srbiji i dalje visoka za našeg prosečnog kupca, za strance je ona i dalje najniža u regionu.

Milić Đoković
Milić Đokovićfoto: Printscreen/RTS

Novogradnja i dalje u fokusu

Investitori, ekonomisti, procenitelji imaju različito viđenje daljih dešavanja, ali se slažu da je budućnost ovog sektora neizvesna, jer je odnos ponude i potražnje glavni princip na kome počiva tržište nekretnina.

Iako mnogi parametri ukazuju da je smanjena gradnja, i da je ponuada novih stanova manja, struka ukazuje da podaci sa tržišta pokazuju da se manje kupuje stara gradnja, dok je prodaja novih stanova i dalje kontinuirana.

- Trenutno se stari stanovi manje prodaju dok se prodaja novih stanova kontinuirana. Ipak, ne možemo da poredimo ovaj letnji period, kada tržište stagnira. Statistika pokazuje da u septembru oživljava tržište, tako da tada možemo očekivati drugačije podatke - kaže sagovornik.

Ipak ističe, imajući u vidu veliki uticaj rata u Ukrajini na tržište nekretnina kod nas, ostaje da vidimo kako će se stvari po tom pitanju odvijati i u kom pravcu će tražnja i ponuda ići ali i prodaja i kupovina stanova.

Nekretnina
Nekretninafoto: Profimedia

Velika neizvesnost u pogledu cene kvadrata

Da nam sledi svakako neizvestan period u pogledu cena kvadrata zbog smanjenja gradnje, potvrdio je i Milić Đoković. Međutim, on ipak smatra da vrednost kvadrat neće pasti u narednom periodu.

- Činjenica je da se neće puno graditi, što dovodi do problema jer je tražnja konstantna a ponuda se smanjuje. Tako, nema ekonomske logike da cena kvadrata padne - objasnio je on.

U prva tri meseca ove godine sklopljeno 29.275 kupoprodajnih ugovora, što je za čak 8.000 manje (oko 22 odsto) u odnosu na prethodni kvartal.

U aprilu je izdato 1.972 građevinske dozvole što je smanjenje od 11,1 odsto za godinu dana, glase podaci RZS. Vrednost radova u stalnim cenama na zgradama u pojedinim mesecima padala je čak i do 20 odsto.

Bonus video:

02:18

PAMETNI PRODAVCI SPUŠTAJU CENE STANOVA Stručnjak o trenutnom stanju na tržištu nekretnina u Srbiji: DOŠLO JE DO STAGNACIJE!

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.