SAD JE JASNO ZAŠTO SRBI NOSE HRANU KAD IDU U GRČKU NA MORE: Donosimo vam DETALJNE CENE iz Pefkohorija (FOTO)
Pefkohori, Foto: Espreso, PrintScreen/ Facebook/ Live from Greece/ Vera Isailovic, Printscreen/Youtube/windrides

au!

SAD JE JASNO ZAŠTO SRBI NOSE HRANU KAD IDU U GRČKU NA MORE: Donosimo vam DETALJNE CENE iz Pefkohorija (FOTO)

Srpska turistkinja, Selena Popović, koja trenutno tamo letuje, šokirala se cenama u marketu i na plažama.

Objavljeno:

Sezona godišnjih odmora je u punom jeku, a sudeći po redovima u agencijama i po restoranima u Grčkoj, turisti iz Srbije i regiona su jedva dočekali leto.

Jedna od najpopularnijih destinacija u Grčkoj među Srbima, koja se izdvojila prethodnih godina, je mesto Pefkohori koji se nalazi na poluostrvu Halkidiki. Ovo mesto vodi večitu bitku sa mestima u Olimpijskoj regiji poput Paralije i Leptokarije po broju srpskih turista i ne treba da vas čudi što se na ovim letovalištima jedino može čuti srpski jezik.

Plaža u Pefkohoriju
Plaža u Pefkohorijufoto: Printscreen/Youtube/windrides

Ali, nisu niske cene te koje srpske turiste privlače da baš ovde letuju. Poznato je da su cene u Grčkoj više nego kod nas, a kada su u pitanju turistička mesta, stanje je još kritičnije.

Srpska turistkinja, Selena Popović, koja trenutno tamo letuje, šokirala se cenama u marketu i na plažama. Za Espreso je otkrila detaljno koliko koštaju ležaljke, hrana u restoranimala ali i kakva je situacijama sa cenama osnovnih namirnica u marketima.

Korišćenje ležaljki je uglavnom po principu - platiš piće i možeš da ih koristiš besplatno. Postoje i kafići koji se nalaze na centralnoj plaži u Pefkohoriju, a koji takođe nude besplatno korišćenje ležaljki uz naručeno piće. S tim što je u kafićima ograničeno vreme boravka. Na glavnoj plaži u Pefkohoriju su 2 ležaljke 15 evra i u tu cenu su uključena 2 pića, možete da naručite kafu ili vodu ili neki sok", priča nam sagovornica.

Kaže da je Hanioti još skuplji. Ležaljke su tamo "besplatne" ali samo pod uslovom da platiš piće minimum 30 evra, a na nekim okolnim plažama 20 evra.

Kafići na plaži u Pefkohoriju
Kafići na plaži u Pefkohorijufoto: Printscreen/Youtube/windrides

S obzirom na to da će biti na letovanju mesec dana, apartman koji je iznajmila sa porodicom moraće samostalno da održava, a za hemijska sredstva za čićenje u marketu je dala čak 70 evra.

Iznenadila sam se kada sam videla da Lenor košta 6.5 evra. Mada je on i u Srbiji poskupeo. Odmah smo pokupovali namirnice za frižider za barem desetak dana. Račun sa prehrambenim namirnicama za nas dvoje ispao je 180 evra. Na primer pakovanje od 6 nektarina košta 3.5 evra, gazirani sokovi od 1,5 litar su 2 evra, a 10 jaja koštaju čak 8 evra. Prvi dan kada smo stigli brzinski smo svratili do nekog marketa da kupimo pakovanje kobasica od 400 grama, feta sir isto 400 grama i jedno sojino mleko. Za te 3 stvari dali smo 19 evra. Odmah nam je bilo jasno šta nas tek čeka", priča nam Selena.

Što se restorana tiče, kaže da je pica 15 evra.

Račun iz restorana
Račun iz restoranafoto: Espreso

U jednom restoranu u centru smo 2 musake, 1 grčku salatu, 1 kafu i 2 soka kafa platili oko 33 evra. Dok smo u kafiću gde smo seli sa još jednim prijateljem 3 kafe platili 11 ipo evra. Kafe sa mlekom su uglavnom u svim kafićima i restoranima 4 evra. Čaša vina 6-7 evra, toliko i kokteli", objasnila je Selena za Espreso.

Račun iz restorana
Račun iz restoranafoto: Espreso

Sagovornica nam je otkrila i kakvo je vreme trenutno u Grčkoj i da li ima puno turista.

"Trenutno plaže nisu krcate, samo vikendom. Uveče se čini kao da ipak ima više turista, ali se opet u restoranima može uvek naći slobodno mesto. Trenutno je oko 30 stepeni, a i prema prognozama deluje da neće biti toplotnih talasa narednih desetak dana i da će se tempreature kretati od 29 do 31 stepan. Pravo uživanje, što bi se reklo", kazala nam je za kraj Selena.

Sudeći po rečima naše sagovornice, Grčka i dalje važi za ne tako jeftinu destinaciju za letovanje, barem kada je uporedimo sa na primer Albanijom. Ipak to naše turiste ne sprečava da im bude omiljena destinacija za letovanja.

Bonus video:

04:13

NOVA HIT DESTINACIJA ZA LETOVANJE! Hoteli su renovirani, a ponude izuzetno povoljne! Najbolji aranžmani DO KRAJA JUNA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.