SAMO UGRADNJA KOŠTA KAO POLA UREĐAJA: Ako do sad niste obezbedili ili servisirali KLIMU, U PROBLEMU STE!
Klima uređaji, Foto: Nebojša Mandić

svi bi da se rashlađuju

SAMO UGRADNJA KOŠTA KAO POLA UREĐAJA: Ako do sad niste obezbedili ili servisirali KLIMU, U PROBLEMU STE!

Kako bi klima uređaji funkcionisali bez problema i kvarova, veoma je bitno raditi redovno servis

Objavljeno:

Leto nam je stiglo, a samim tim i visoke temperature. Nakon kišnih dana u prvoj polovini juna, prošlu nedelju obeležile su tropske temperature i sve je mučila samo jedna stvar - kako da se rashlade.

Stanovi i kuće bez klima uređaja na plus 35 stepeni gotovo su nezamislivi, a oni koji do sada nisu kupili klimu ili je pak nisu servisirali i pripremili za letnju sezonu u velikom su problemu. Naime, majstore koji rade servisiranje i ugradnju teško je naći bez dužeg čekanja i paprenih troškova, a nisu ni novi klima uređaji tako jeftini.

Visoke temperature
Visoke temperaturefoto: Emilija Jovanović

Cena i ugradnja novih klima uređaja

Od ponuđenih na sajtovima za prodaju kućnih uređaja najjeftiniji koštaju oko 25.000 dinara, međutim, preporuka prodavaca i servisera su nešto skuplje marke čije se cene klima uređaja kreću od 42.000 do 45.000 dinara, za koje tvrde da su odličan izbor, ili modeli sa inverterom, čija je cena od 55.000 do 65.000 dinara.

Ugradnja klima-uređaja košta 10.000 dinara uz doplatu u zavisnosti od broja metara za instalaciju između spoljašnjeg i unutrašnjeg uređaja, a kako nam kažu iz jedne prodavnice tehnike, cena po metru obično je 2.000 dinara.

Klima uređaj
Klima uređajfoto: Profimedia

Recimo, klasičan model jednog kvalitetnog uređaja poznatog brenda, uz montažu, moguće je priuštiti za 54.000 dinara, dok je cena samog uređaja 42.000 dinara.

Ako vam je hitno potreban klima-uređaj, moraćemo da vas razočaramo jer ćete morati da sačekate dok isti dođe do vašeg doma. Prodavac iz jedne prestoničke radnje koja se bavi prodajom klima uređaja kaže nam da se trenutno čeka otprilike 2-3 nedelje.

Da ste uređaj poručili pre, na primer mesec dana, već biste sada mogli da uživate u svom rashlađenom domu. Van sezone se na ugradnju čeka oko tri radna dana, a kad je potražnja pojačana, što se često događa početkom letnje sezone, period čekanja može da bude i tri sedmice", kaže nam sagovornik.

Spoljne jedinice klima uređaja
Spoljne jedinice klima uređajafoto: Nebojša Mandić

Servisiranje klima uređaja

Kako bi klima uređaji funkcionisali bez problema i kvarova, veoma je bitno raditi redovno servis, kao i da taj posao poverite stručnjacima. Oni će vam tu uslugu naplatiti između 3.500 do 4.500 dinara.

"Te cifre možda ljudima zvuče puno, ali moraju da znaju da se servis radi jednom u godinu ili čak u dve godine. Više vam se isplati da redovno čistite klimu kako biste joj obezbedili duži radni vek nego da vam se klima pokvari posle par godina korišćenja. A da ne govorim o tome što vazduh u zatvorenim prostorijama nije samo pun prašine i masnoće, već i bakterija, buđi i virusa koji se često skupljaju u klima uređajima", priča nam sagovornik.

Ukoliko je u pitanju neki veći kvar, za popravku ćete morati da izdvojite minimun 10.000 dinara. Kao i za nove klime uređaje, čekanje važi i za servisiranje. Ukoliko vam klima "čudno" miriše, curi voda na unutrašnjoj jedinici, nedovoljno hladi/greje ili pak uopšte nećete da se uključi, servisera ćete čekati barem nedelju dana.

Od presudne važnosti je takođe pravilno i redovno čišćenje filtera koje možete oprati sami pod mlazom vode ili eventualno nekim blažim sredstvom za čišćenje.

Servisiranje klima uređaja
Servisiranje klima uređajafoto: Profimedia

Klima uređaji i zdravlje

I stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd redovno podsećaju o značaju redovnog održavanja klima uređaja. Korišćenje uređaja za rashlađivanje može se smatrati bezbednim po zdravlje ljudi, samo ukoliko se redovno održavaju, prema definisanim specifikacijama proizvođača, kao i kada je režim rada klima uređaja podešen tako da ne ugrožava zdravlje ljudi.

01:53

NE BISTE VEROVALI KOLIKO KLIMA UREĐAJU ZAISTA TROŠE Električar otkrio kako da mesečno UŠTEDIMO I DO 3.000 DINARA NA RAČUNIMA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.