KUĆE NA SELU SVE POVOLJNIJE: Može da se nađe za MANJE OD 10.000 EVRA, a evo i kako da je dobijete BESPLATNO!
Selo, Foto: Stefan Jokić

Izbor nije mali

KUĆE NA SELU SVE POVOLJNIJE: Može da se nađe za MANJE OD 10.000 EVRA, a evo i kako da je dobijete BESPLATNO!

Marko prodaje 10 ari placa i kuću za 8.000 evra

Objavljeno:

Poslednjih nekoliko meseci veliki broj ljudi koji traže rešenje za svoje stambeno pitanje okrenulo se nekretninama na selu, a ako pogledamo aktuelnu ponudu jasno je i zašto. Vrlo lako i vrlo brzo, bilo preko oglasnih portala, ili grupa na društvenim mrežama, moguće je pronaći kuću sa okućnicom i za manje od 10.000 evra. Da čitava stvar bude "atraktivnija", već dve godine država Srbija je, pod posebnim uslovima, spremna da vam subvencioniše ovu kupovinu.

Tako na primer, izvesni Marko svoju kuću na nekih 60 kilometara od Beograda, sa 10 ari uređenog placa, želi da proda za samo 8.000 evra, dok je na jednoj Fejsbuk grupi za oglašavanje jeftinih nekretnina ponudila svoju rodnu kuću i čak 20 ari placa za samo 9.000 evra. Da ponuda bude primamljivija, Jovanina kuća se nalazi na samo pola sata vožnje od prestonice.

Ministarstvo za brigu o selu odobrilo je nedavno 151 dodelu sredstava za kupovinu kuće na selu, a resorni ministar Milan Krkobabić naveo je da ga naročito raduje činjenica što se sve veći broj porodica sele iz grada u selo. Zahvaljujući ovom programu Ministarstva za brigu o selu, samo od početka ove godine 260 seoskih kuća sa okućnicom dobilo je nove stanare, a među današnjim dobitnicima je 80 parova, 16 samohranih roditelja i 55 pojedinaca, saopštilo je resorno ministarstvo.

Selo
Selofoto: Zorana Jevtić

Kuća i 10 ari placa za 8.000 evra

Kako piše u jednom oglasu okačenom u Fejsbuk, izvesni Marko prodaje vikendicu površine od 25 kvadrata sa sve ograđenim placem, voćnjakom i vrtom za 8.000 evra.

Jedan od razloga jako niske cene je i to što na placu nema tekuće vode, a ni priključka za struju, već se kuća napaja vetrenjačom, a kako kaže vlasnik, izvesni Marko, postoji mogućnost da se ugrade i solarni.

- Povoljno prodajem kuću u Budisavi zbog dugovanja. Kuća ima 3 sobe, kuhinju sa trpezarijom, hodnik, terasu. U dvorištu imate manju kućicu (soba, kuhinja, kupatilo, ostava), navodi se u oglasu u jednoj Fejsbuk grupi na kojoj se oglašavaju nekretnine na selu.

Kuća i plac za 9.000 evra

Na sat i po vremena od Beograda, na placu od 20 ari, porodica prodaje kuću u Banatu, za 9.000 evra. Na fotografijama se vidi da je kuća okrečena u belo, unutra je nov patos i funkcionalno kupatilo. Kuhinja je sređena, nameštaj moderan, a kupatilo je skromno, ali funkcionalno sa tuš-kadom.

Gazdarica Jovana, koja je odgovarala na pitanja brojnih zainteresovanih, rekla je potencijalnim kupcima i da se kuća greje na čvrsto gorivo, da je na 20 ari placa, dvorište je u kaldrmi, sa velikom gvozdenom kapijom.

Novac od države za kuću na selu

Država i dalje nastavlja akciju dodele novca za kupovinu kuće na selima. Ministarstvo za brigu o selu juče je odobrilo još 151 zahtev za kupovinu kuće na selu. Uslovi za prijavu za ovu vrstu državne pomoći vrlo su jednostavni, a koraka je nekoliko.

Zahvaljujući ovom programu Ministarstva za brigu o selu, samo od početka ove godine 260 seoskih kuća sa okućnicom dobilo je nove stanare, a među današnjim dobitnicima je 80 parova, 16 samohranih roditelja i 55 pojedinaca, saopštilo je resorno ministarstvo.

Novac
Novacfoto: Profimedia

Uslovi za prijavu za subvenciju

Nekoliko je uslova koje mladi koji žele subvenciju za kuću na selu moraju da ispune:

  • da podnosilac prijave nema više od 45 godina
  • da je državljanin Srbije
  • da ima prebivalište na teritoriji Republike Srbije
  • da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivrednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina

Takođe, od podnosioca prijave očekuje se da sa prodavaocem nepokretnosti nije u krvnom srodstvu; da nije u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti i da u momentu podnošenja prijave nemaju neizmirenih obaveza prema državi.

Sve ove uslove moraju da ispune oba supružnika.

Evo kako da se prijavite za 10.000 evra od države

Pored obaveznih uslova, podnosioci prijave moraju da ispune i samo jedan od sledećih uslova koji se odnose na to da se na selu živi samostalno u zakupljenoj kući ili u porodičnoj zajednici sa ostalim članovima porodice, zatim da živi u gradskoj sredini u zakupljenoj nepokretnosti samostalno ili sa porodicom i da ima nameru da živi na selu.

Zanimanje je takođe važno za ostvarivanje ovog uslova, pa je tako potrebno posedovati formalno obrazovanje iz oblasti medicine, farmacije, poljoprivrede, veterine ili da da je prosvetni radnik ili zanatlija. A druga mogućnost je da podnosilac zahteva obavlja poslove čija je priroda takva da mogu da ih rade od kuća na selu.

Kriterijumi za kuće

Kuće koje podležu programima Ministarstva za brigu o selu takođe moraju da prođu određene kriterijume. Seoska kuća mora da se nalazi u selu u kojem postoji bar jedan od objekata javne službe ili usluga (zdravstvena ambulanta, pošta, škola, stanica prevoza itd.).

Kuće na selu
Kuće na selufoto: Nemanja Nikolić, Printscreen/Sasomange.rs

Naravno, prvenstveno mora da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje.

Takođe je bitno da je upisana u katastar na ime prodavca, i da je nepokretnost, kao i svi prateći objekti, izgrađena u skladu sa propisima. Poslednji uslov je da joj je cena u granicama tržišne vrednosti i da kuća i pomoćni objekti nisu predmet sudskog spora.

Obavezna dokumenta koje morate da dostavite u prijavi, kao i sam obrazac prijave se mogu pronaći u dokumentu Programa objavljenom na sajtu resornog ministarstva za brigu o selu.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.