PENZIJU MOŽETE DA NASLEDITE I AKO STE U VANBRAČNOJ ZAJEDNICI: Potrebno je samo da uradite OVO, obratite pažnju
PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić

važno!

PENZIJU MOŽETE DA NASLEDITE I AKO STE U VANBRAČNOJ ZAJEDNICI: Potrebno je samo da uradite OVO, obratite pažnju

Trebalo bi takođe da znate, ukoliko već primate ček iz PIO fonda, da ovo porodično primanje iznosi 70 odsto od penzije pokojnika, pa preračunajte da li zahtev uopšte da podnosite

Objavljeno:

Pravo na porodičnu penziju po našem zakonu ostvaruju članovi porodice umrlog osiguranika koji je navršio najmanje pet godina staža osiguranja ili je ispunio uslove za invalidsku penziju.

Propisano je da ovo primanje mogu da dobiju i vanbračni partneri, što znači da će posle smrti supružnika, iako se nisu potpisali pred matičarem, imati pravo da naslede primanje, ukoliko je njihova zajednica trajala najmanje tri godine. Isto važi i za one koji sa preminulim penzionerom imaju zajedničko dete.

penzioneri
foto: Beta / Dragan Gojić

Da biste konkurisali za ovu prinadležnost, potrebno je da prikupite neophodnu dokumentaciju koju ćete predati u nadležnu filijalu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Trebalo bi takođe da znate, ukoliko već primate ček iz PIO fonda, da ovo porodično primanje iznosi 70 odsto od penzije pokojnika, pa preračunajte da li zahtev uopšte da podnosite.

КORAК 1

Postupak za ostvarivanje prava pokreće se zahtevom uz koji treba priložiti izvod iz matične knjige umrlih u originalu ili overenu fotokopiju kod notara. Uz to morate predati fotokopiju lične karte, izvod iz matične knjige venčanih, izdat posle smrti osiguranika, odnosno korisnika prava. Кao i pravosnažnu sudsku presudu o razvodu braka i dosuđenom izdržavanju za razvedenog bračnog druga.

КORAК 2

Izabrani lekar mora vam popuniti obrazac sa originalnom medicinskom dokumentacijom, specijalističkim nalazima, snimcima, otpusnim listama koja osobe nesposobne za samostalan život i rad, moraju priložiti prilikom predaje

КORAК 3

penzioneri, Penzije
foto: beta dragan gojić

Podnosioci zahteva moraju izvaditi i poresko uverenje o ukupnoj visini mesečnog prihoda u kvartalu pre smrti osiguranika. Odnosno korisnika prava, imena i adrese lica koja mogu da potvrde činjenicu izdržavanja, kada je izdržavanje uslov za sticanje prava na porodičnu penziju.

КORAК 4

Ukoliko se zahtev podnosi po smrti umrlog osiguranika, osim navedene dokumentacije, treba priložiti i prijavu o povredi na radu, ukoliko je smrt nastala kao posledica povrede na radu. Dokaze o penzijskom stažu umrlog osiguranika, zaključena radna knjižica, uverenje o beneficiranom stažu.

PIO fond, Penzioneri, Penzionerska kartica
foto: Nenad Kostić

КORAК 5

Za kraj, potrebno vam je, ukoliko pripadate toj kategoriji, uverenje poreske uprave o plaćenom doprinosu za penzijsko i invalidsko osiguranje izdato za period obavljanja poljoprivredne delatnosti, dokaz o korišćenju prava kod Nacionalne službe za zapošljavanje za članove porodice, kao i dokaz o navršenom stažu osiguranja u inostranstvu za preminulog osiguranika ako je takva vrsta rada postojala.

Bonus video:

02:20

PENZIJE SE POVEĆAVAJU ZA PREKO 10 ODSTO?! Direktor PIO fonda: Iznos se usklađuje sa inflacijom i punjenjem budžeta

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.