SRBI NE MOGU BEZ HALKDIKIJA, ALI NI HALKIDIKI BEZ SRBA: Donosimo vam DETALJAN CENOVNIK za ovu sezonu (FOTO)
Grčka, Foto: Printscreen/Facebook/Grčka info/Nemanja Jovanovic, PrintScreen/ Facebook/ Live from Greece/ Vera Isailovic, Stefan Jokić

pazite samo!

SRBI NE MOGU BEZ HALKDIKIJA, ALI NI HALKIDIKI BEZ SRBA: Donosimo vam DETALJAN CENOVNIK za ovu sezonu (FOTO)

Ima opcija i za "paradajz turiste", ali i za one koji vole da potroše

Objavljeno:

Cene u Grčkoj u 2023. prate trend u Evropi i ove godine su neznatno više nego prethodnih godina. Mnogi kažu da je uprkos tome Grčka jeftinija od Srbije. Naravno, cene variraju od mesta do mesta, a mi smo se ovog puta fokusirali na omiljeno letovalište mnogih Srba - Halkidiki.

Grci inače važe za sjajne domaćine pa svoje cene ne povećavaju tokom sezone godišnjih odmora, a i mnogi su se uverili da su cene na pijacama manje u odnosu na nas. Ipak, ovo ne sprečava neke naše turiste da ipak hranu ponesu sa sobom kako ne bi rizikovali.

Pijaca u Paraliji
Pijaca u Paraliji foto: PrintScreen/ Facebook/ Live from Greece/ Vera Isailovic

Kada je u pitanju mesto Hanioti, jedna ležaljka na plaži košta 5 evra i uz nju dobijate besplatan internet, ali ne i piće. Ako uz to želite da popijete i kafu, budite spremni da izdvojite od 1,3 do 3 evra, u zavisnosti od toga da li naručujete espreso ili nes kafu. A ako zaboravite peškir, u Haniotiju ćete moći da ga kupite za 5 evra u većim marketima ili za 10 evra u manjim prodavnicama.

U velikom marketu koji je na obodu Haniotija, cene voća su najpovoljnije. Kilogram jagoda može se pazariti za 3,92 evra, kilogram pomorandži za 1,85 evra, dok se lubenica prodaje od 1,1 do 1,72 evra po kilogramu.

Mlečni proizvodi su, reklo bi se, najskuplji. Litar mleka ide od 1,5 do oko 3 evra. Pakovanje od 10 jaja košta 3,49 evra.

Giros pita gotovo svuda košta od 3,5 do 4,50 evra, dok su porcije girosa malo duplo skjuplje i koštaju od 7 do 10 evra po osobi.

Giros
Girosfoto: Stefan Jokić

Svima je odavno poznato da je maslinovo ulje jeftinije i kvalitetnije u Grčkoj te mnogi naši turisti ugrabe priliku da naprave zalihe za celu godinu. Litar hladno ceđenog maslinovog ulja košta između 5 i 7 evra.

Na Paliuriu, koji se takođe nalazi na poluostrvu Kasandra na Halkidikiju, na prelepoj peščanoj plaži imate mogućnost da iznajmite 2 ležaljke za 8 evra, s tim što ćete morati da platite još dodatnih 3-4 (u zavisnosti od toga šta pijete) evra za piće.

Komentar u Grčka info
Komentar u Grčka infofoto: Printscreen/Faceboook/Grckainfo

Dok je jedna naša državljanka, oduševljena tavernom u mestu Polihrono, za 2 osobe platila ručak svega 26 evra.

"Juče u divnoj taverni Gato negro, nas 2, 3 porcije grčkih specijaliteta, pivo, flaširana voda i preljubazno osoblje, rakija sa Krita gratis 26€ !", napisala je ona u komentaru jedne objave.

Prelepi utisci iz Polihrona
Prelepi utisci iz Polihronafoto: Printscreen/Faceboook/Grckainfo

Još jedan naš turista takođe na grupi Grčka info podelio je cene iz jednog restorana na Sartiju koji je takođe među omiljenim letovalištima mnogih Srba.

Ovde se riblji specijaliteti kreću u proseku od 8 do čak 70 evra, piva oko 4 ipo evra, a sokovi 4 evra.

1 / 3 Foto: Printscreen/Facebook/Grčka info/Nemanja Jovanovic

I sa manje ili više novca, slična je situacija kao u Srbiji - i za prve i za druge ima opcija. Ko hoće da troši, neka se ne brine - imaće gde, a ko više voli da štedi i kuva za sebe - cene namirnica na Halkidikiju ne odskaču previše od domaćih.

Svakako, nemojte da dozvolite da vam se odmor na moru pretvori u potragu za najjeftinijim. Uvek se setite da tokom 10 dana letovanja nećete kupiti tonu mesa ili 1.000 vekni hleba pa da vam se to toliko odrazi na standard. Razlike u ceni će postojati,a ako negde nešto platite malo skuplje, mizerne su i nisu vredne razmišljanja da li nešto košta 2 evra ili 2.3 evra.

05:42

Isti PROIZVOD duplo VIŠA cena! Dejan Gavrilović: Grčka je OVAJ problem rešila SLEDEĆIM POTEZOM

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.