KAKO NAM JE RATA KREDITA SA 276 EVRA SKOČILA SKORO DUPLO? Evo šta se sada dešava sa EURIBOROM
Plaćanje, Foto: Nemanja Pančić

SAOPŠTENO

KAKO NAM JE RATA KREDITA SA 276 EVRA SKOČILA SKORO DUPLO? Evo šta se sada dešava sa EURIBOROM

Fed je zadržao kamatnu stopu u rasponu od 5 do 5,25 posto, ali su projekcije članova Odbora iznenadile i na trenutak gurnule berzanske indekse u minus

Objavljeno:

Pod pritiskom globalnih okolnosti vrednost Euribora u poslednjih godinu dana i duže konstanto raste. Danas je na nivou od 3,7 odsto, a bio je ne tako davno i u minusu. Centralne banke ovih dana nemaju dobre vesti.

Uoči sednice ECB, a neposredno nakon što je FED juče odlučio da zaustavi rast kamata, svetski ekonomisti i analitičari kažu da će najviši monetarni autoritet u Evropi nastaviti sa povećanjima, tako da postoji mogućnost da ključna kamatna stopa pretekne nivoe rasta koje je imala tokom poslednje ekonomske krize 2008. godine.

Takve izjave poklapaju se i sa onima koje dolaze iz FED koji jeste sada zaustavio rast, ali je najavio i loše vesti. Fed je zadržao kamatnu stopu u rasponu od 5 do 5,25 posto, ali su projekcije članova Odbora iznenadile i na trenutak gurnule berzanske indekse u minus.

One sugerišu da bi do kraja godine mogla uslediti dva povećanja kamatnih stopa od po 25 baznih bodova, ali čelnik Feda Powell nije mogao potvrditi da će se prvo povećanje dogoditi već u julu.

A kako je bilo?

Od 2016. euribor od kojeg ponajviše zavise rate stambenih kredita bio je u blagom minusu, u 2022. smo ušli sa vrednošću od -0,540%, da bi od aprila krenuo prvo blagi rast, u julu je već bio pozitivan, u septembru je te prešao vrednost od jedan odsto, a sada je nadomak 4 odsto i to je najviše još od 2009. godine...

Ako je neko primera radi neko uzeo kredit od 50.000 evra na 20 godina sa kamatom od 3,5 odsto i vezanu za šestomesečni euribor, onda je njemu rata početkom prošle godine iznosila 276 evra. Kada je euribor prešao dva odsto ona je bila 344 evra. Kada je došao na nivo od tri odsto, rata je skočila na 373 evra, a ako dođe n a pet odsto koliko je euribor bio krajem 2008. godine, rata ide na 434 evra!

Rast euribora u poslednja 3 meseca

Koji god grafikon da uzmemo vidljiv je rast euribora. Ispred vas je grafikon za 3 meseca.

Euribor
foto: Printscreen/EURIBOR-RATES.EU

Kretanje euribora u poslednja 3 meseca

Vrednost Euribora je pre tačno 3 meseca iznosila je 2.957 odsto. Posle toga je usledio skok, nakon čega je njegova vrednost 13. juna ove godine iznosila 3.526 odsto.

Rast euribora u poslednjih 6 meseci

Euribor
foto: Printscreen/EURIBOR-RATES.EU

Kretanje euribora u poslednjih 6 meseci

Pre 6 meseci vrednost Euribora bila je još niža, njegova vrednost u decembru prošle godine iznosila je 2.519 odsto, nakon čega je nastavljen kontinuirani rast, i sada njegova vrednost na šestomesečnom nivou iznosi 3.794.

Rast euribora na godišnjem nivou

Euribor
foto: Printscreen/EURIBOR-RATES.EU
02:54

PONOVO RASTU RATE ZA KREDITE, EURIBOR OPET SKAČE! Ekspert otkrio koliko ćemo para morati više da izdvojimo ubuduće

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.