UČITELJ u Švajcarskoj ima PLATU 22 puta VEĆU nego u Srbiji! Ali za jedno zanimanje razlika je MNOGO MANJA!
Foto: Profimedia, Petar Lazović

šokovi!

UČITELJ u Švajcarskoj ima PLATU 22 puta VEĆU nego u Srbiji! Ali za jedno zanimanje razlika je MNOGO MANJA!

Svako poređenje Srbije i zemalja u okruženju pokazuje da su nam plate najniže
Objavljeno: 16:20h

Standardi u Srbiji su niski. Porodice se "krpe" uz pomoć dozvoljenih minusa, kredita i naravno odricanja. Svaki pokušaj da se uporedimo sa nekom drugom državom u razvijenoim svetu, gde civilizacijski i greografski pripadamo, završava se razočaranjem. U Srbiji se živi znatno lošije.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Cene rastu najbrže, a plate najporije. I to je postala praksa...

Nema onda razloga da se čudimo što mladi odlaze u beli svet u potrazi za boljim životom, bez odricanja... Ipak, vodič za plate u Švajcarskoj naveo nas je da "bacimo" malu paralelu. I rezultati su poražavajući.

Švajcarski kanton Cirih objavio je koliko u proseku zarađuju neke profesije, uz napomenu da plate jesu visoke, ali i da su visoki i troškovi života.

foto: Profimedia

U odnosu na naša primanja, oni žive bogovski... Pa je tako frizer u Švajcarskoj plaćen 298.998 dinara! A u Srbiji? 30 - 35.000 maksimum!

Cvećar još više! 391.766 dinara! Kod nas 30 crvenih ne prelazi. Dakle, plata frizera u Švajcarskoj je skoro 10 puta veća nego u Srbiji, a plata cvećara 13!

U Srbiji su trenutno najbolje plaćeni programeri i uopšte zaposelni u IT.

Njihova prosečna plata je od oko 100.000 pa naviše. U Švajcarksoj se programer plaća oko 530.000 dinara! Ispod njega su kondukter i automahaničar sa oko otprilike 525.000 dinara. Vozač autobusa plaćen je oko 558.000.

Dakle, primetno je da je najmanja razlika u standardu, kad je reč o profesijama, kod softver developera - "samo" pet puta veća plata, ali i mnogo veći troškovi života u Švajcarskoj.

foto: AP / Xu Jinquan

Da li trebamo da vas podsećamo kolika je prosečna plata vozača autobusa u Srbiji? Ili konduktera? Suvišno je, složićete se.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.