OVDE SU BRENA I BOBA IMALI BIZNIS, A SAD NIKO NEĆE TU DA ŽIVI: Kuće i po 2.000 evra u SRPSKOJ TOSKANI! (VIDEO)
Brena i Boba, Foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/RADIO-TELEVIZIJA VOJVODINE

SELO KOJE UMIRE

OVDE SU BRENA I BOBA IMALI BIZNIS, A SAD NIKO NEĆE TU DA ŽIVI: Kuće i po 2.000 evra u SRPSKOJ TOSKANI! (VIDEO)

Mlađi muškarci koji su ostali u selu su uglavnom neoženjeni

Objavljeno:

Za Šumadiju smo čuli da je nazivaju i srpska Toskana. Ali i za mesto Molovin, selo kod Šida, važi isti taj nadimak. Međutim, poslednjih godina, selo odumire. Imaju put, renoviranu školu, crkvu, kuće na prodaju za 2 do 3 hijade evra, ali sve manje imaju ljudi.

Selo Molovin nalazi se kod Šida, uz državnu granicu sa Hrvatskom, dobilo je naziv "srpska Toskana", jer je područje pogodno za vinograde, nekada je svaka kuća imala po jedan, a meštani tvrde da je čak i Lepa Brena ovde imala vinograde.

"Udaljeno je 45km, od Novog Sada, od Šida 15 km, od Sremske Mitrovice 40, sve nam je blizu. Mi smo malo mesto, na obroncima Fruške Gore. Nekada je bilo više od 300 meštana, a danas ima 110-120 stanovnika. Mladi nemaju ambiciju da se vrate", kaže Spasoje koji je predsednik mesne zajednice. Tu funkciju je dobio u znak zahvalnosti jer je jedan od retkih koji se sa svojom suprugom vratio u Molovin.

"Moja ideja je bila da se vratimo, prvo smo se vratili u Šid, zatim smo dobili dvoje dece, pa su tu nastali neki drugi problemi, i onda smo rešili da se vratimo u mesto odakle i jesmo. Bavimo se poljoprivredom i živimo neki opušteniji život. Imamo četvoro dece", kaže Spasoje Malivuk, a njegova supruga dodaje kako i kako počinje jedan njihov dan:

"Ustajemo oko pola 7, starija deca idu u Šid u školu, a mlađa idu u susedno selo u vrtić, jer nam je ovde ugašen. Imaju organizovan prevoz kojim se vraćaju kući. Ne privlači me život u gradu, ovde ima više druženja i toplije je nekako", kaže Spasojeva žena.

Mlađi muškarci koji su ostali u selu su uglavnom neoženjeni, a kako kažu, teško je naći ženu koja bi ostala tu da živi.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.