KAKO DO INVALIDSKE PENZIJE I DA LI PIO FOND PRIZNAJE DOKUMENTA SA PRIVATNE KLINIKE? Svi detalji na jednom mestu!
Penzioner, Foto: Profimedia

ko ima pravo

KAKO DO INVALIDSKE PENZIJE I DA LI PIO FOND PRIZNAJE DOKUMENTA SA PRIVATNE KLINIKE? Svi detalji na jednom mestu!

Još jedan potencijalni korisnik je naveo da je na bolovanju skoro šest meseci pa ga zanima koja je procedura za izlazak na invalidsku komisiju i da li on treba da podnese zahtev

Objavljeno:

Sve češće, PIO Fondu stiži pitanja u vezi pravu na penziju, kako je ostvariti i kako doći do invalidske penzije. Jedan čovek zapitao se da li u obzir uzimaju i dokumentaciju sa privatne klinike, obzirom da je tamo radio sve potrebne analize, kako bi podneo zahtev za invalidsku penziju.

Kako kažu u PIO Fondu, Organ veštačenja Fonda veštači na osnovu medicinske dokumentacije izdate od strane nadležnih državnih zdravstvenih ustanova i na osnovu pregleda osiguranika, ali se prihvata i medicinska dokumentacija - nalazi, rezultati laboratorijskih testova, mišljenja i sl. koju su izdale privatne klinike, pod uslovom da postoji odgovarajući pečat privatne zdravstvene ustanove, faksimil i potpis lekara.

PIO fond, Penzioneri, Penzionerska kartica
foto: Nenad Kostić

Nakon sprovedenog postupka za ostvarivanje prava na invalidsku penziju, podnosilac zahteva može se obratiti nadležnoj filijali Fonda radi dobijanja originalne medicinske dokumentacije i kopije nalaza, u skladu sa ZUP-om.

Još jedan potencijalni korisnik je naveo da je na bolovanju skoro šest meseci pa ga zanima koja je procedura za izlazak na invalidsku komisiju i da li on treba da podnese zahtev.

Kada je reč o dužem trajanju sprečenosti za rad (prouzrokovane bolešću ili povredom na radu), a najkasnije po isteku svakih šest meseci neprekidnog bolovanja, odnosno ako je osiguranik u poslednjih 18 meseci bio sprečen za rad 12 meseci sa prekidima, izabrani lekar ili drugi stručnomedicinski organ dužan je da zaposlenog sa potrebnom medicinskom dokumentacijom uputi na invalidsku komisiju radi utvrđivanja gubitka radne sposobnosti.

PIO fond, Penzioneri, Penzionerska kartica
foto: Nenad Kostić

S tim u vezi zaposleni je dužan da najkasnije u roku od 15 dana od dana upućivanja na invalidsku komisiju podnese zahtev za pokretanje postupka radi utvrđivanja gubitka radne sposobnosti pred nadležnom organizacionom jedinicom, kažu iz Fonda PIO.

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso/Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.