SVE O IZNOSU KOJI DOBIJAJU PRIMAOCI TUĐE NEGE I POMOĆI: Evo kolika CIFRA je u pitanju!
Invalidska kolica / ilustracija, Foto: RINA

tuđa nega i pomoć

SVE O IZNOSU KOJI DOBIJAJU PRIMAOCI TUĐE NEGE I POMOĆI: Evo kolika CIFRA je u pitanju!

Iz Ministarstva rada objašnjavaju da nikakvog smanjenja ove nadoknade nije bilo već da je reč o redovnom usklađivanju

Objavljeno:

Nedoumica oko toga da li je primaocima tuđe nege i pomoći, ali i onima koji dobijaju uvećani dodatak za ovu vrstu nadoknade, iznos trajno ili samo u martu umanjen za nekoliko hiljada dinara navela je osiguranike da se jave kako bi saznali o čemu je reč.

Oni koji su se požalili kažu da su ranije primala oko 15.000 dinara, a tada 10.557 što je za većinu njih znatno manje novca. Ovo im je utoliko teže palo jer oni koji primaju ovu nadoknadu su teško bolesni, a to potvrđuje i vrlo stroga komisija koja određuje ko može da je dobije. Ove osiguranike ljuti to što ih niko nije obavestio na vreme da ovako nešto mogu da očekuju, kao i zbog čega se to dogodilo, već svi mesecima govore samo o povećanju penzija.

Upitani o čemu je reč, u Ministarstvu rada za „Politiku” odgovaraju da to nije smanjenje, već usklađivanje koje se obavlja dva puta godišnje. Postoji isplata po dva osnova za tuđu negu i pomoć i uvećani dodatak za ovu vrstu nadoknade.

Invalidi
foto: RINA

Resorni ministarstvo isplaćuje uvećan dodatka za pomoć i negu drugog lica, odnosno isplaćuje razliku do uvećanog dodatka za sve one koji pravo na osnovni dodatak (tuđu negu i pomoć) dobijaju preko Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Uzimajući to u obzir, ukupan iznos koji sadrži i tuđu negu i pomoć i razliku do uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica, ne može da bude iznad 35.254 dinara, navode iz ministarstva.

Budući da usklađivanje sleduje i u oktobru, od oktobra 2022. ovaj iznos je 35.254 dinara. Prilikom povećanja penzija uvećava se i iznos osnovne nege koju isplaćuje penzijski fond, a samim tim se iznos razlike do uvećanog dodatak smanjuje, jer ukupan suma uvećanog dodatka ostaje nepromenjena, objašnjavaju iz Ministarstva rada.

Novčana naknada za pomoć i negu drugog lica usklađuje se na isti način kao i penzije, pa je od 1. januara 2023. uvećana za 12 odsto i trenutno iznosi 24.696,74 dinara.

Bonus video:

02:46

NIKO NE SME DA JE OPERIŠE: Ženi hitno potrebna dizalica da ustane iz kreveta, svaki pokret može da bude fatalan (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Politika, Jasna Petrović-Stojanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.