"RANIJE SAM DUPLO UŽIVAO ZA TE PARE": Rusi stali na put ŠVALERIMA, stan na dan 40 EVRA, umesto 20!
Stan na dan, Foto: Printscreen/RTS

auuu!

"RANIJE SAM DUPLO UŽIVAO ZA TE PARE": Rusi stali na put ŠVALERIMA, stan na dan 40 EVRA, umesto 20!

U jednom objektu u Rakovici sa četiri zvezdice ova usluga je 2.200, na Voždovcu od 3.000 do 3.600 i kako kažu, mesta uvek ima

Objavljeno:

Cena dnevnog odmora u beogradskim hotelima u poslednjih par meseci skočila je od 30 do 40 odsto, dok je rentiranje stana na dan poskupelo i za 70 procenata.

Sada za pristojan smeštaj u centru prestonice u sobama sa četiri zvezdice treba iskeširati najmanje 5.000, dok je ista usluga pre Nove godine koštala oko 3.500 dinara. U onim luksuznijim iznosi su znatno veći i idu od 80 do 100 evra.

Kada se krene ka periferiji, cene su znatno niže, pa tako u hotelskim sobama, recimo, na Voždovcu se za istu kategoriju smeštaja plaća još uvek po starim cenama. Ovde je za osam sati uživanja neophodno iskeširati duplo manje. Primera radi, u jednom objektu u Rakovici sa četiri zvezdice ova usluga je 2.200, na Voždovcu od 3.000 do 3.600 i kako kažu, mesta uvek ima.

- Nekada sam mogao dva-tri sata da uživam sa devojkom za mnogo manje para, ali izgleda da će i nas švalere da dokusure Rusi i inflacija - priča Stojan D. koji je do skora bio redovan gost beogradskih hotela.

Ukoliko mislite da možete da prođete jeftinije u stanovima koji se izdaju na dan, varate se, i tu su stanodavci podigli iznose rentiranja. Kažu, veliki uticaj na sadašnje cene ima naravno sve veći broj Rusa koji ne pitaju za cenu. Svoje poskupljenje pravdaju inflacijom i većim cenama struje, čišćenja, ali i toalet papira i kućne hemije.

Stan, Beograd
foto: Filip Plavčić

Beograđanka Zlata O. koja se ovim poslom bavi već nekoliko godina navodi da je većina od sedam stanova koje izdaje na dan u stambenom kreditu, a rate su u poslednjih nekoliko meseci skočile od 50 do 100 evra.

- Cene se jesu promenile posle pandemije, naravno naviše, ali i zbog povećane tražnje. Jednim delom zbog neodoljive želje za putovanjem posle dvogodišnjeg karantina, a drugim zbog rata u Ukrajini. Srbija je jedina zemlja, pored Turske i Gruzije, koja je u jednom periodu bila otvorena za državljane Ruske Federacije - kaže naša sagovornica.

Drugi faktor viših iznosa rentiranja su i povećane cene zavisnih troškova, odnosno, kako bi u žargonu rekli "sve je poskupelo". Hotel ima svoje prednosti, ali i ograničenja u vidu komfora. Na raspolaganju su vam SPA centar i usluge poput korišćenja teretane i sve to ulazi u cenu, bez obzira da li koristite.

- Sve je veće interesovanje vlasnika nekretnina da ukoliko imaju neku sobu više, ili neki bakin stan da ga renoviraju i osposobe za korišćenje u ove svrhe i na taj način sebi obezbede dodatnu zaradu. S druge strane, činjenica je da je stan bilo mnogo lakše kupiti na kredit pre pandemije i pored značajnog učešća. Sada su kreditni uslovi znatno nepovoljniji, a zadužuje se samo onaj ko mora - priča Zlata.

Ona navodi da ukoliko želite da se stan izdaje mora da bude na atraktivnoj lokaciji, a i tu su za dve godine kvadrati duplo poskupeli.

- Sve to govori o tome da je povraćaj investicija značajno duži, a ukoliko je taj period veći od 10 godina, interesovanje je manje, a samim tim se i ne isplati - kaže sagovornica.

01:13

RUSI IDU NA MRVLJENJE UKRAJINSKE VOJSKE! Mlakar otkriva ko ZAISTA komanduje borbenim dejstvima TO NISU REGULARNE VOJNE JEDINICE!

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.