SRBI PODELJENI OKO TOGA KOLIKO BAKŠIŠA JE DOVOLJNO, MREŽE GORE! Jedni zaokružuju, a drugi imaju bolju TAKTIKU
Konobari, Foto: EPA / GEORGI LICOVSKI, Profimedia

večita rasprava

SRBI PODELJENI OKO TOGA KOLIKO BAKŠIŠA JE DOVOLJNO, MREŽE GORE! Jedni zaokružuju, a drugi imaju bolju TAKTIKU

Koliko je dovoljno ostaviti bakšiša u restoranu ili kafiću?

Objavljeno:

Večita rasprava među Srbima oko ostavljanja bakšiša ugostiteljskim radnicima ponovo je ugledala svetlost dana na Internetu. Obično u našoj kulturi važi pravilo ostavljanja napojnice od 10 odsto od ukupnog iznosa računa, ali i dalje postoje odeđene nedoumice.

Naime, jedan momak je prilikom plaćanja računa u iznosu od 810 dinara ostavio bakšiš od 200 dinara, ali je i dalje bio zbunjen.

Kafić
Kafićfoto: Emilija Jovanović, beta dragan gojić

"Dao sam 1.010 dinara za račun od 810 i rekao sam konobaru da zadrži kusur, odgovorio je sa 'Hvala', ali mi je zvučalo tako uzbuđen ili zbunjen. Jesam li dao previše ili je na meni koliko ću da mu dam?", upitao je ovaj momak. Odmah zatim usledili su različiti odgovori i mišljenja ostalih korisnika. I dok su jedni smatrali da je to i više nego dovoljno, drugi su bili stava da ne treba davati bakšiš...

"Većina bi zaokružila na 850 ili 900 dinara tako da je to tvoje i više nego okej", glasio je odgovor među prvima.

"Pa generalno je na tebi, ali to je više nego pristojan bakšiš. Ako računaš da je standard 10-15%, ti si mu ostavio 25%. Možda stvarno nije navikao samo, možda mu ne ostavljaju ili ostavljaju 20, 30 ili 40 dinara.

Novac
Novacfoto: Jelena Vučetić

Iako se više puta se u Srbiji pokretalo pitanje oko obaveznog uvođenja bakšiša i dalje ovo pitanje ostaje otvoreno. Neki korisnici su čak smatrali da je pravo ljudi da ostave konobaru nula dinara, tačnije ništa. Takođe, drugi su savetovali zaokruživanje do prve sledeće okrugle cifre.

"Ja ne dajem bakšiš", rekao je jedan Srbin, dok se drugi zapitao zašto po principu dobre usluge i ljubaznosti, ne ostavimo napojnicu i prodavcu u bilo kojoj prodavnici ili zdravstvenom radniku.

"Ali cene su užasne i iskreno kad stigne račun gledam da platim karticom da izbegnem dodatne troškove. Izlazim možda jednom mesečno sa porodicom u restoran", napisao je još jedan korisnik, dok drugom nikada neće biti jasno kako je fenomen bakšiša postao merilo 'ljudskosti'.

A šta vi mislite?

(Espreso / MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.