U SRBIJI PLATA 2.000 EVRA, A PREKO I DUPLO VEĆA: Posla koliko hoćeš, oglasi su puni
Novčanik, Foto: George Mdivanian / Panthermedia / Profimedia

POSAO

U SRBIJI PLATA 2.000 EVRA, A PREKO I DUPLO VEĆA: Posla koliko hoćeš, oglasi su puni

Dobro je poznato da je plata vozača u zemljama Evropske unije znatno veća nego prosečne zarade za obavljanje istog posla u našoj zemlji

Objavljeno:

Oglasi su puni, a plata iznad proseka. Zvuči dobro? Plata profesionalnih vozača u Srbiji kreće se u proseku od oko 150.000 dinara, a ide i do 2.000 evra. Za vozačima je tražnja velika i u inostranstvu, te naši ljudi koji voze "preko" zarađuju i po nekoliko hiljda evra.

Na domaćim oglasnim portalima, maksimalne cifre koje poslodavci nude vozačima su 120.000, 150.000, pa i 180.000 dinara i to sa ugovorom o radu. Dodatni rad i malo vozača vrlo lako mogu i da podignu ove cifre. TAko se u jednom oglasu traži vozač sa iskustvom C kategorije, za domaći transport uz napomenu da je u pitanju fiksna plata plus procenat.

Goran Aleksić, predsednik poslovnog udruženja saobraćaja "Srbija transport" kaže za "Blic Biznis" da su plate srpskih vozača pristojne i korektne i znatno veće u odnosu na druge profesije, za razliku od zemalja EU.

- Poslodavci ovde maksimalno izdvajaju za vozače jer ih nema. Kod nas je plata nekih vozača veća od plate profesora i lekara, što u Nemačkoj nije slučaj. Srednja plata vozača autobusa kod nas je od 80.000 do 100.000 dinara. Vozači kamiona zarađuju i mnogo više, čak i do 300.000 za međunarodni prevoz, a to mnogo zavisi i od poslodavca - kaže Aleksić. On dodaje da se potražnja za ovim profilom ogleda i u tome da su u nekim firmama stalno otvoreni konkusi.

"Preko" plata veća i duplo

Dobro je poznato da je plata vozača u zemljama Evropske unije znatno veća nego prosečne zarade za obavljanje istog posla u našoj zemlji. Međutim, činjenice pokazuju da naš radnik neće baš uvek biti isto plaćen kao stranac, čak iako napusti domovinu.

Vozaču teretnog vozila u Sloveniji nudi se plata od 3.000 evra i ugovor na godinu dana.

Jedna kompanija koja posluje u Srbiji trenutno traži profesionalnog vozača E kategorije za rad u EU. Kao ko su oglasu naveli, vozač treba da ima radno iskustvo, potrebno je i poznavanje stranog jezika dovoljno za sporazumevanje, euro cod95, karticu vozača, lekarski, odgovornost... Daju platu 2.500 evra i radnu dozvolu.

Iz poslovnog udruženja prevoznika međunarodnog saobraćaja kažu da je veoma teško precizirati iznos plata međunarodnih vozača, jer to umnogome zavisi i od relacije na kojoj voze.

- Vozači koji voze do Mađarske, Slovenije, Makedonije, to su kraće relacije, oni više vremena mogu da provedu kući pa su im samim tim plate manje u odnosu na one koji voze na duže relacije i koji provode više vremena i u vozilu ali i u stranoj zemlji, i tu se zarade kreću okvirno od 1.500 do 1.800 evra - kažu iz udruženja.

Takođe objašnjavaju da vozači u okviru kompanije mogu da se organizuju za koje destinacije su zainteresovani da voze, ali dodaju da zbog zakonske regulative i čekanja na granicama, vozačima ne ostane mnogo slobodnog prostora da pristanu na dodatnu relaciju kako bi zaradili više.

Rad subotom u EU plaća se više

Saša iz Srbije koji godinama živi i radi u Beču kaže da je trenutno velika potražnja u Austriji za profesionalnim vozačima, a da je plata potpuno ista i za naše i za njihove radnike. Fiksna plata je kaže oko 2. 500 evra, ali ako se radi vikendom može da izađe i više.

- Prosečna plata vozača je oko 2.500 evra i to je sa punim radnim vremenom od 180 sati mesečno. Međutim, ako vozač želi da radi vikendom, to se dodatno plaća, tako da zarada na mesečnom nivou može da ide i preko 3.000 evra - kaže naš sagovornik.

Prosečna godišnja plata vozača kamiona

Prosečna plata vozača kamiona u Nemačkoj iznosi oko 45.592 evra godišnje, odnosno 3.800 evra mesečno, pokazuje portal Salary Expert.

Plata vozača autobusa prema podacima istog portala je čak za 5.000 evra niža na godišnjem nivou. Za ukupnih 12 meseci, vozač autobusa u Nemačkoj zarakuje oko 40.422 evra, odnosno 3.368 evra mesečno.

Prosečna godišnja plata vozača autobusa u Nemačkoj

Plate vozača kamiona u NEMAČKOJ (bruto/mesečno)

Meklenburg - Zapadna Pomeranija 2.742 evra

Hamburg 2.628 evra

Tiringija 2.620 evra

Baden-Vitenberg 2.600 evra

Šlezvig-Holštajn 2.586 evra

Kako bi se izborila sa nedostatkom radne snage, Nemačka našim radnicima olakšava dobijanje radne dozvole, pa ni ne čudi što većina naših radnika odlazi baš tamo. Međutim, kada su u pitanju visine zarada, one snatno veće u skandinavskim zemljama. Ipak treba imati na umu da su tamo i veći troškovi života.

(Espreso / Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.