LETNJI ARANŽMANI ZA PREDSTOJEĆU SEZONU DRASTIČNO POSKUPELI: Seničić nam je otkrio da li je moguće LETOVATI JEFTINO!
Letovanje, Foto: Profimedia, Printscreen/RTS

spremite novčanike

LETNJI ARANŽMANI ZA PREDSTOJEĆU SEZONU DRASTIČNO POSKUPELI: Seničić nam je otkrio da li je moguće LETOVATI JEFTINO!

Najveće interesovanje kod Srba je, kao i prethodnih godina, Grčka

Objavljeno:

Turističke agencije u Srbiji već su izbacile prve ponude za letovanja, a uprkos popustima koje nude građani su odmah primetili da su najatraktivnije destinacije drastično poskupele u odnosu na prethodnu godinu.

I taman kada smo pomislili da smo ispratili najgore talase korone, desio se rat u Ukrajini koji je još prošlog leta pomrsio konce, a posledice se osećaju i za predstojeću sezonu.

Procene direkora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandra Seničića su da su inflacija, kriza u Ukrajini i povećanje cena energenata doprineli tome da cene turističkih aranžmana skoče za 10 do 25 odsto, ali i autobuski i avionski prevoz.

Aleksandar Seničić
Aleksandar Seničićfoto: Printscreen/RTS

Skuplji su i hoteli, ali i apartmani. Sve zavisi od destinacije i termina. Hoteli su otišli za oko 20 odsto, a privatni smeštaj od 5 do 10 odsto. Ove cene su očekivane, ako se uzme u obzir inflacija i da je sve ostalo poskupelo. Čak i kada se situacija bude stabilizovala, ne znači da će cene da se vrate na staro", objasnio je Seničić za Espreso.

Najveća potražnja kod Srba je, kao i prethodnih godina, Grčka.

Grčka
Grčkafoto: Profimedia

"Najveće interesovanje je kao i uvek za Grčku, iza nje slede Turska, Egipat, Crna Gora. Kada je sama Grčka u pitanju, najveće je interesovanje za apartmanski tip smeštaja, ali ima interesovanja i za hotele, pre svega za severni deo Grčke, pa onda i za ostrva. Još od novembra meseca prethodne godine su počele da se prodaju first minut ponude, popusti idu i do 50 odsto, što jeste prednost. Tako se ostvaruju najveći popusti, a to služi kako bi hotelijeri prikupili što više para da pripreme sezonu", objašnjava direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić.

Kako sagovornik Espresa navodi, teško je sada govoriti o okvirnim cenama jer je ponuda ogromna. Ali, na primer, u predsezoni se mogu pronaći paketi za 50 ili za 70 evra gde su uključeni smeštaj i prevoz.

Letovanja u maju su najjefitnija i tu se ne oseti prevelika razlika u cenama, za razliku od, na primer, aranžmana u jeku sezone koji uključuju hoteski smeštaj i avionski prevoz, koji su najviše poskupeli.

Sarti
Sartifoto: Profimedia

Iako do letnjih godišnjih odmora ima još dosta vremena, mnogi građani Srbije već su počeli da uplaćuju aranžmane za letovanje. Seničić je u razgovoru za Espreso i najavio predostojeći Međunarodni sajam turizma koji će se održati 23. do 26. februara 2023.

"Trebalo bi da se na 44. sajmu turizma pojavi oko 17 turističkih agencija, kako većih, tako i onih manjih. Osim toga što će posetioci imati prilike da se informišu o aktuelnim ponudama i cenama aranžmana, moći će i da uplate putovanje sa određenim popustima. Mnogo građana praktikuje ovaj način odabira putovanja, i oni koji bi u poslednjem momentu da zimuju, ali i oni koji bi da unapred uplate letovanje", objasnio je Seničić.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.