Zelena energija stigla u Srbiju: Struja će nam biti jeftinija!

kole isporučio

Zelena energija stigla u Srbiju: Struja će nam biti jeftinija!

Ovo postrojenje će godišnje proizvoditi 27 miliona kilovat sati zelene energije, koja će snabdeti skoro 8.000 domaćinstava
Objavljeno: 15:32h

U blizini Kule otvoreno je prvo "zeleno" energetsko postrojenje u Srbiji. Naime, kompanija MK Fintel otvorila je vetropark instalisane snage 9,9 megavata. Ovo je najveća solarna farma na svetu Italijansko-srpska kompanija MK Fintel vind je za izgradnju ovog vetroparka izdvojila 15 miliona evra. Vetropark je svečano otvorio ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u prisustvu investitora i mnogobrojnih zvanica. Ovo postrojenje sastoji se od tri vetrogeneratora tipa "Vestas" iz Danske, visine 178 metara, koji su ujedno i najviši u jugoistočnoj Evropi. Ono će godišnje proizvoditi 27 miliona kilovat sati zelene energije, koja će snabdeti skoro 8.000 domaćinstava.

U pripremnim radovima korišćeni su čelik i beton iz Srbije, dok su vetrogeneratori rečnim baržama stigli u luku Apatin odakle su transportovani do Kule. Izgradnja ovog giganta je započeta u februaru ove godine. Ne samo što će ovo postrojenje proizvoditi struju za domaćinstva - ono će otvoriti nova radna mesta. Pokretanjem ovog projekta planirano je da posao dobije 50 radnika. Inače, kompanija MK Fintel vind najavila je da će u Srbiji biti izgrađeno još jedno ovakvo postrojenje. Drugi vetropark, koji će biti izgrađen u okolini Vršca, "zelenom energijom" će snabdevati oko 5.500 domaćinstava što će povećati ukupne energetske kapacitete u Banatu, Vojvodini i Podunavlju. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.