SPRSKI STRUČNJACI O VAŽNIM TEMAMA: Šta je blokčejn i zašto kriptovalute vrede toliko - OVE STVARI MORATE ZNATI
Lančana reakcija, Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE SNIMAK

SPRSKI STRUČNJACI O VAŽNIM TEMAMA: Šta je blokčejn i zašto kriptovalute vrede toliko - OVE STVARI MORATE ZNATI

Ako želite da saznate nešto više o tehnologiji, prilici i drugačijem načinu gledanja na novac, ovde ćemo se pozabaviti sa svim detaljima koje trebate da znate kako biste se lakše, i sa više znanja upustili u svet kripta i blokčejna

Objavljeno:

Svesni smo da živimo u vremenu kripto revolucije, u vremenu kada je digitalni novac postao svakodnevnica, i vremenu kada na svakom koraku možete čuti o ulaganju u kriptovalute - ali šta to zapravo tačno znači?

Šta su uopšte kriptovalute? Kako one funkcionišu? Zbog čega bi neko poželeo da ulaže u njih? Ako želite da saznate nešto više o tehnologiji, prilici i drugačijem načinu gledanja na novac, ovde ćemo se pozabaviti sa svim detaljima koje trebate da znate kako biste se lakše, i sa više znanja upustili u svet kripta i blokčejna.

Za vas imamo spremljene dve važne teme koje se bave ključnim pitanjima pomoću kojih ćete bolje razumeti kriptovalute i blokčejn tehnologiju, a u njima nam o tome pričaju Aleksandar Matanović, direktor i suosnivač kripto menjačnice i Petar Jovanović, direktor RBA banke.

Oni su se dotakli samih osnova, kao što su definicije pojmova koje trebate da razumete, ali takođe zadiru i u problematiku definisanja same vrednosti bitkoina, kao i razlike između digitalnog i tradicionalnog novca.

Kako bismo najbolje shvatili kriptovalute, predznanje o blokčejn tehnologiji nam pomaže pri razumevanju same srži kripta, i shvatanju suštinske razlike između digitalnog i običnog novca.

- "Blokčejn moramo gledati kao nešto što ima jako veliki potencijal za implementaciju u raznim drugim sferama, a ne samo u kriptu", ističe Jovanović.

Ako ste ikada pomislili da investirate u bitkoin, ali se niste usudili da uđete u ćitav proces iz straha ili prosto ne znanja i ne shvatanja istog, Petar Jovanović i Aleksandar Matanović su imali zlatne savete koji će vam pomoći.

Najvažnija pitanja koja su postavljena i na koja ćete dobiti odgovor su:

Šta je bitkoin uopšte? Zašto je nastao baš tad kada je nastao? Koje su mu najčešće primene? Kako se poredi sa stejblkoinovima (stablecoins) i koja je njihova definicija? Kakva je uloga banaka u celoj ovoj priči i šta će biti sa kriptom za 10 godina?

- "Kriptovalute su se pokazale kao nešto što, kada gledaš dužu skalu, napreduje i osvaja nove korisnike", navodi Manatović.

Ono na šta bi posebno trebalo da obratite pažnju je samo ulaganje u kriptovalute, o kojima ovde ima dosta reči. Ovo su stvari koje morate imati u vidu, a posebno su korisne za ljude koji nikada nisu imali dodira sa digitalnim novcem, opširnije pogledajte u video snimku u nastavku:

O samoj tehnologiji blokčejna i renesansi kriptografije objašnjava i Ivan Bjelajac, izvršni direktor MVP Workshop kompanije, koji smatra da je jedan od najvećih problema interneta kakvog poznajemo - bezbednost.

Kako broj napada na računarske mreže raste iz godine u godinu, pribegava se blokčejnu kako bi se taj problem rešio, a time nailazimo na otvoreni softver (open source), njegove vrline i manje, a i potencijalnu monetizaciju.

- "Pre 20 godina smo mogli da ugasimo internet i svaka zemlja bi nastavila sa svojim životom, ali u ovom trenutku to više nije slučaj. Svet je toliko interkonektovan, i internet je postao toliko veliki deo njega, da je njegova bezbednost na neki način postala krucijalna", objašnjava Bjelajac.

Kako smo naveli, blokčejn nije satkan samo od vrlina, pa se Bjelajac dotakao i njegovih glavnih mana.

- "Problem sa ovakvim novim područjima je što zapravo ona dolaze u nekakav postojeći sistem vrednosti koji danas imamo", ističe Ivan Bjelajac.

Kako je osnovna ideja blokčejna to da pojedinac treba biti vlasnik svog identiteta i podataka na internetu, postavljamo pitanje da li individue treba da interesuje blokčejn kao tehnologija?

Bjelajac je govorio i o definicji Web3-a, njegovoj primeni i mestu blokčejna u Srbiji.

"Što se tiče blokčejna u Srbiji, rekao bih da je on prilično zastupljen barem u tehnološkoj zajednici. Kada kažem da je on prilično zastupljen mislim na to da postoji dosta domaćih firmi koje razvijaju nekakve proizvode na blokčejnu", navodi Bjelajac.

Detaljnije o tehnologiji blokčejna, kao i svemu o čemu je Ivan Bjelajac govorio pogledajte u snimku ispod:

Projekat "Lančana reakcija" sprovodi se u okviru Programa promocije i popularizacije inovacija i inovacionog preduzetništva za 2022. godinu, koji je pokrenula Vlada Republike Srbije.

Cilj projekta je predstavljanje novih načina poslovanja i razmišljanja koji su podstaknuti digitalizacijom.

Na ovaj način, publika ima priliku da se edukuje o blokčejnu, kriptovalutama, NFT-u, Metaverzumu i sličnim konceptima koji kreiraju novu realnost na globalnom i lokalnom nivou.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.