PRVO ČVARCI, SADA I SLANINA: Poskupela omiljena SRPSKA NAMIRNICA, cena 3.300 dinara! SAMO JOŠ OVDE DRŽE STARU CENU
Slanina, Foto: RINA

dokle?

PRVO ČVARCI, SADA I SLANINA: Poskupela omiljena SRPSKA NAMIRNICA, cena 3.300 dinara! SAMO JOŠ OVDE DRŽE STARU CENU

Nakon šoka od visokih cena čvaraka, u prodavnicama se može videti da i slanina ima novu cenu

Objavljeno:

Poput čvaraka, zbog deficita svinja samim tim i mesa, i slanina na početku ove zime u Srbiji ima gotovo basnoslovne cene, pogotovo ako se kupuje u trgovinama jer, na primer, vakumirano pakovanje od 100 grama košta više od 330 dinara, što znači da je kilogram neverovatnih 3.300 dinara. Iako se na akcijama kilogram "sapunjare" može naći i za 450, ipak je ona najkvalitetnija slanina, "adidas" koji je pri tome i nadimljen, skuplji od 2.000 dinara.

U poznatim trgovinskim lancima koji posluju u Srbiji, cena kilograma pančete poznatog proizvođača kreće se od 2.511 do 2.674 dinara. Još skuplja varijanta je kupovina tanko sečene vakumirane slanine takođe poznatog domaćeg proivođača - pakovanje od 100 grama, zavisno od trgovinskog lanca, prodaje se od 270, preko 310 i 330, do rekordnih 337 dinara, što znači da ako bi se pazario kilogram ove slanine, trošak bi iznosio preko 3.300 dinara.

1 / 9 Foto: RINA

Naravno, reč je o najkvalitetnijoj slanini, dok, s druge strane, ovaj artikl se na akcijama u poznatim trgovinskim lancima može naći po znatno nižoj ceni - gronik slanina sa obraza za 350 ili sirova sa rebrima za 600 dinara kilogram.

Očekivano, jeftinija varijanta kupovine domaće slanine je u mesarama ili manjim lokalnim trgovinama, čak i preko interneta, ako već ne insistirate na poznatom i pouzdanom prodavcu. Tako je običnu belu slaninu, mahom poznatu kao "sapunjara", zavisno od njene klase moguće kupiti za 450, preko 600 dinara, što je najčešća cena, do 800 dinara kilogram. Mesnata, ili popularno "adidas" slanina sa 50 ili više procenata mesa, takođe zavisno od klase, kod mesara ili direktno kod proizvođača prodaje se po ceni od 900 do 2.500 dinara za dimljenu najvišeg kvaliteta.

Ovo odavno nije više "sirotinjska" hrana

Najkvalitetnija slanina je po svojoj ceni poprilično nedostupna za džep prosečnog potrošača, a razlog zašto je nekadašnja "sirotinjska" hrana skupa, sličan je kao i kod preskupih čvaraka deficit svinja. "Pogotovo debelih, jer hranjenje do takve telesne mase je posao koji za nas odgajivače, zbog cena stočne hrane i ostalih troškova proizvodnje koji neprestano rastu, odvodi u minus. S druge strane, poznato je da što je svinja deblja, to je slanina bolja. Nekada se jela samo ona bela slanina, ali tržište danas traži prošaranu, koja je ukusnija od šunke. Međutim, računica od svinje od 100 kilograma, što je najčešći slučaj, jeste da vam od nje ostaje 10 odsto masti koja se može istopiti u čvarke, a na takvoj svinji imate svega 10 kilograma slanine.

Kada se tome doda utrošena energija da se proizvede, u startu se dobija skuplji proizvod, a kad trgovci dodaju svoju maržu cena slanine je takva kakva jeste delikatesna", objašnjavaju odgajivači svinja. Cenu sem deficita, kako dodaju, diktira i to što su čvarci i slanina popularna i tražena roba. Za one koji se odluče da umesto povremene kupovine na grame zamrzivače napune slaninom, definitivno je najisplativija varijanta svinjokolj u sopstvenoj režiji, pogotovo ako se za taj posao, na primer, udruže dve prosečne tročlane porodice.

"Jer od jednog tovljenika težine 150 kilograma, ako je reč o beloj svinji plemenite rase koja ima 60 mesnih jedinica, može se dobiti 70-80 kilograma mesa, dok je ostatak, kada se izbace iznutrice, slanina i mast. Sa aktuelnim cenama svinjskog mesa i suvomesnatih svinjskih proizvoda, gde su kvalitetna slanina i "duvan" čvarci preko 2.000 dinara, to je apsolutno isplativa investicija", kaže doktor stočarstva Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Cena tovljenika od 150 kilograma je oko 45.000 dinara, dok je kupovina samo po jednog kilograma svinjskih proizvoda u trgovinama (but, kare, pečenica, pršuta, slanina, čvarci i mast), trošak od skoro 10.000 dinara.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.