IZAŠAO NOVI CENOVNIK GORIVA U SRBIJI: Evo koliko su pojeftinili benzin i dizel
Ilustracija/Gorivo, Foto: Profimedia, Printscreen

STANJE NA PUMPAMA

IZAŠAO NOVI CENOVNIK GORIVA U SRBIJI: Evo koliko su pojeftinili benzin i dizel

Pogledajte sada šta se dešava

Objavljeno: 13:51h

Poslednjih nekoliko nedelja nafta i dizel na evropskim berzama su sve jeftiniji, što raduje sve vozače.

Tome će se obradovati i oni u Srbiji jer će, kako je juče i najavio predsednik Republike Aleksandar Vučić, benzin i dizel naredne nedelje biti jeftiniji. Kako je istakao, takvo pojeftinjenje posledica je niže i kotacijske cene na berzama u Evropi.

Prema objavljenoj najnovijoj računici, bezolovni benzin BMB95 će na pumpama u Srbiji do narednog petka koštati najviše 183 dinara po litru, a evrodizel maksimum 217 dinara.

Cene goriva sada "ispratile" cenu nafte

Podsetimo, bezolovni benzin do danas je koštao 186 dinara po litru, a evrodizel maksimalno 222 dinara, što daje pojeftinjejne od tri dinara za benzin i pet za dizel.

Ovo je prvo pojeftinjenje obe vrste goriva od kraja septembra, kada smo imali dve nedelje zaredom da su cene benzina i dizela pale.

Inače, cene goriva se u Srbiji ograničavaju od donošnja prve uredbe o tome, sredinom februara meseca ove godine. Maloprodajna cena derivata formira se na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara.

Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine, koje utvrđuje najviše maloprodrodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.