Preminula viceguvernerka NBS Ana Gligorijević!
Foto: Beta

Odlazak vrhunskog stručnjaka

Preminula viceguvernerka NBS Ana Gligorijević!

Zvanje magistra ekonomskih nauka stekla je na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, nakon završetka poslediplomskih studija iz oblasti ekonomije i menadžmenta, organizovanih u saradnji s vodećom obrazovnom institucijom – HEC (Ecole des Hautes Etudes Commerciales), Pariz, Francuska
Objavljeno: 03.02.2017. 09:53h

Viceguverner Narodne banke Srbije Ana Gligorijević preminula je u Beogradu u 55. godini posle duge i teške bolesti, saopštila je NBS.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Prvi put je na funkciju viceguvernera postavljena 2004. godine, a od 2012. godine bila je na tom mestu u novom mandatu.

Ana Gligorijević rođena je 1961. godine u Beogradu. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Na Institutu Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu završila je specijalistički kurs “Tehnika finansijske analize i planiranja”.

Zvanje magistra ekonomskih nauka stekla je na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, nakon završetka poslediplomskih studija iz oblasti ekonomije i menadžmenta, organizovanih u saradnji s vodećom obrazovnom institucijom – HEC (Ecole des Hautes Etudes Commerciales), Pariz, Francuska.

Počevši kao pripravnik u Narodnoj banci Jugoslavije/Srbije, od 1987. godine nalazila se na različitim funkcijama među kojima su najznačajnije: specijalni savetnik, direktor Odeljenja za odnose sa Međunarodnim monetarnim fondom i ostalim međunarodnim finansijskim organizacijama, zamenik generalnog direktora Sektora za devizne poslove i odnose sa inostranstvom i generalni direktor Sektora za odnose sa inostranstvom.

Kao predstavnik Narodne banke, učestvovala je u svim pregovorima vezanim za regulisanje članstva i finansijsku saradnju s međunarodnim organizacijama i međunarodnim finansijskim institucijama – Evropskom unijom, STO, MMF-om, Grupacijom Svetske banke, EBRD i EIB. Takođe, bila je aktivni pregovarač u regulisanju finansijskih obaveza prema komercijalnim bankama – članicama Londonskog kluba i ostalim inostranim poveriocima. U Međunarodnom monetarnom fondu, po odluci Vlade Republike Srbije, obavljala je funkciju zamenika guvernera od 2006. godine.

BONUS VESTI:

Pitali smo građane da li se plaše novog rata na jugu Srbije?

(Espreso.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media