MENJAČNICE U SRBIJI TRLJAJU RUKE, A SVE ZBOG RUSA! Menjaju uglavnom oko 3.000 dolara i to za DINARE!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Stefan Jokić, Zorana Jevtić

ima posla

MENJAČNICE U SRBIJI TRLJAJU RUKE, A SVE ZBOG RUSA! Menjaju uglavnom oko 3.000 dolara i to za DINARE!

Prema nedavno sprovedenoj studiji "Otkritie banke", polovina ruskih državljana, u uslovima sankcija, namerava da sa sobom nosi gotovinu za plaćanje robe i usluga

Objavljeno:

Koliko su Rusi prisutni u Srbiji, svakodnevno govore razni pokazatelji. Najpre su pohrlili za iznajmljivanjem stanova, pa im podigli cenu, a zatim sa otvaranjem firmi koje se samo množe. Da nisu u prolazu i da su se kod nas već "udomaćili" govori i podatak da u menjačnicama svakodnevno menjaju na hiljade evra za domaću valutu. Minimalni iznos je 500 dolara, ali uobičajeni iznos za promenu je 2.000 do 3.000 dolara.

Prema rečima zaposlenih u menjačnicama prisutnost Rusa videla se odmah nakon što su krenuli nemiri sa Ukrajinom, menjali su veće svote novca, ali je delovalo da su samo u prolazu. Danas je kaže to samo postalo učestalije, a iznosi za razmenu ne paduju. Zanimljivo je još što najpre podignu novac poslat western unionom i traže da bude isplaćen u domaćoj valuti.

- Ima ih koliko hoćeš. Svakoga dana dolaze i to uglavnom u paru, njih dvojica, trojica, po nekad i porodice ali ređe. Najmanji iznos koji menjaju je 500 dolara, mada i to ređe, transakcije su im uglavnom 2.000 do 3.000 dolara, nekad i više - kaže Viktor iz menjačnice u blizini centra prestonice.

Novac
foto: Uprava carine

Novac svakodnevno pristiže iz Rusije

Radnica iz menjačnice na Voždovcu kaže se vrlo često dešava da Rusi najpre traže da podignu poslatu sumu preko Western Uniona, a zatim je menjaju u domaću valutu, što govori da imaju nameru da je kod nas i potroše.

- Često se dešava da traže prvo da podignu novac, koji je poslat iz Rusije, nekad je poslat u njihovoj valuti, nekad u dolarima, a onda traže da ga isplatim u domaćoj valuti. Još nikada mi se nije desilo da traže da kupe evre, dolare, ili neku drugi strani novac - kaže radnica.

Menjačnica
Menjačnicafoto: Zorana Jevtić

Iako je od invazije na Ukrajinu prošlo već nekoliko meseci, i da su i Rusi i Ukrajinci masovno napuštali rodnu zemlju, pa im je Srbija bila prvo utočište, činjenice pokazuju da im naša zemlja ipak nije samo tranzit. Ko im šalje novac, i da li kod nas ostaju samo dok ne povuku svoj kapital iz rodne zemlje, nije poznato, činjenica je kako kažu u objektima za promenu valuta, da nisu zainteresovani za kupovinu stranog novca.

Kupovina u kešu

Prema nedavno sprovedenoj studiji "Otkritie banke", polovina ruskih državljana, u uslovima sankcija, namerava da sa sobom nosi gotovinu za plaćanje robe i usluga, a ranije je to činio svaki peti građanin, prenela je ranije RIA Novosti.

Novinska agencija navela je tada da je u pozadini ruske specijalne operacije u Ukrajini jedan broj ruskih banaka isključen iz SWITF sistema, uz podsećanje da su početkom marta međunarodni sistemi Viza, Masterkard, Ameriken Ekspres, japanski JCB, obustavili poslovanje u Rusiji.

"Zbog sankcija, gotovina je postala mnogo popularnija među Rusima, pa njih 21 odsto nema dilemu da treba plaćati kešom, a još 29 odsto smatra da je sada bolje nositi keš za plaćanje robe i usluga" - naveli su analitičari.

Učenje jezika

Na društvenim mrežama nije retkost da se nađe oglas u kome Rusi traže privatne časove za učenje našeg jezika. Osim toga, često i naglašavaju da su vrlo raspoloženi i za druženje sa našim državljanima kako bi i vežbali konverzaciju.

Činjenica je da u državnim školama još uvek nije primećeno da Rusi upisuju svoju decu, već je više zastupljeno da kod nas pohađaju privatne škole, u kojima naš jezik nije glavni za konverzaciju, već neki drugi strani jezik.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.