NISU SAMO KORISNICIMA KREDITA SKOČILE RATE! Miloš je kupio auto na lizing, onda je doživeo pakao
Ilustracija, Foto: Stock

euribor raste

NISU SAMO KORISNICIMA KREDITA SKOČILE RATE! Miloš je kupio auto na lizing, onda je doživeo pakao

Službenica banke u kojoj se zadužio kontaktirala ga je kako bi ga obavestila da je došlo do korekcije

Objavljeno:

Povećanje euribora, a samim tim i mesečnih rata, već je došlo na naplatu korisnicima kredita u evrima. Isto je sačekalo i korisnike lizinga. Miloš je došao u baš ovu situaciju – iz banke su ga obavestili da ima neizmireno dugovanje za PDV, do kojeg je došlo upravo zbog povećanja euribora, kamatne stope po kojoj grupa evropskih banaka pozajmljuje novac jedna drugoj.

Čitalac portala odlučio je da kupi automobil na lizing. To zapravo znači da on postaje vlasnik automobila tek kada isplati poslednju ratu. On u tom periodu koristi vozilo i otplaćuje rate, ali tek nakon poslednje isplate banci, on je zvanično i vlasnik.

Kako se zadužio u evrima, i njega je dočekala veća rata, zbog povećanja euribora.

Naime, službenica banke u kojoj se zadužio kontaktirala ga je kako bi ga obavestila da je došlo do korekcije rate za lizing.

Naravno, glavnica duga ostala je ista, ali promenila se preostala kamata – umesto 727,32, Miloš treba da plati još 917,02 evra, odnosno 189,7 evra više.

Povećan je i PDV. Umesto 2.903,58, Miloš treba da isplati još 2.937,73 evra – 34,15 evra više.

Banka
foto: Profimedia

Kada se to raspodeli na mesečne rate, Miloš sada plaća oko šest evra mesečno više nego što je to radio ranije – 370,5 evra, umesto pređašnjih 365,08.

Naš sagovornik je redovono namirivao svoje obaveze. Nikada nije kasnio sa ratom, a dočekao ga je mejl u kojem se od njega zahteva da isplati 37,94 evra koje duguje za PDV.

Odakle 38 evra duga?

Iz banke u kojoj se Miloš zadužio stiglo je objašnjenje. Kako je sve svoje dosadašnje obaveze isplatio, postoji samo jedan krivac za njegove više rate i novonastali dug.

„U pitanju je PDV koji je obračunat prilikom usklađivanja kamatne stope usled rasta euribora“, objašnjeno je u banci.

Miloš sada, zbog rasta euribora, ima osam dana da namiri ovaj dug, inače će mu banka naplatiti dodatnu kamatu.

Inače, mesecima unazad, euribor raste. Početkom ove godine, u januaru, vrednost euribora bila je -0,57 odsto. Sada je on na svom maksimumu, te iznosi 1,2 odsto. Ekonomisti upozoravaju da će, barem do kraja ove godine, ovaj trend da se nastavi, odnosno da će vrednost euribora nastaviti da raste.

(Espreso/Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.