GAĆE U SRBIJI KOŠTAJU I DO 1.200 DINARA: Istražili smo sve varijante cena, EVO GDE SE MOGU NAĆI ZA MALE PARE (FOTO)
Cene donjeg veša, Foto: Espreso

poskupljenje

GAĆE U SRBIJI KOŠTAJU I DO 1.200 DINARA: Istražili smo sve varijante cena, EVO GDE SE MOGU NAĆI ZA MALE PARE (FOTO)

Muške bokserice i slip gaće poskupljuju za čak 20 odsto, a očekuje se i neznatno poskupljenje i ženskog veša

Objavljeno:

Posle svih mogućih poskupljenja u Srbiji, došlo je i do povećanja cena donjeg veša! Rat u Ukrajini uticao je i to dobro na cene gaća kod nas.

Muške bokserice i slip gaće poskupljuju za čak 10 odsto, dok je ženski veš za sada neznatno poskupeo.

- Muški, ženski i dečiji donji veš je poskupeo za 5 do 10%, u zavisnosti od proizvođača. Razlog poskupljenja je skuplji materijal, nemogućnost isporuke i duži period čekanja na isporuku, kažu za Espreso iz prodavnice ariljskog donjeg veša.

Ekipa portala Espreso odlučila je da proveri ove navode, ali i da utvrdi gde su cene donjeg veša najpovoljnije.

Kako smo saznali, u pojedinim radnjama cene muških gaća i bokserica kreću se od 700 do 1200 dinara. Međutim, postoji i jeftinija varijanta. Na pijaci su cene znatno pristupačnije i kreću se od 120 do 250 dinara. Takođe, u kineskim robnim kućama ih možete pronaći po sličnoj ceni, od 150 do 250 dinara.

1 / 11 Foto: Espreso

Proizvođači i prodavci poskupljenje pravdaju višom cenom lastiša, koji se više koristi za muško rublje, a stiže iz Kine i Turske.

Što se ženskog donjeg veša tiče, cene se u radnjama kreću od 350 do 800 dinara, dok su na pijaci od 110 do 250 dinara. U kineskim robnim kućama cene su od 120 do 250 dinara.

1 / 10 Foto: Espreso

Šta je indeks muških gaća?

Bivši šef američkih Federalnih rezervi Alan Grinspen sedamdesetih godina prošlog veka osmislio je ekonomsku zakonitost u čijem središtu je činjenica da muškarci smanjuju kupovinu novog donjeg veša kada se zabrinu za svoje finansije. Tako 'indeks muških gaća', to jest nagla tražnja za njima gotovo nepogrešivo najavljuje ekonomsku krizu.

Kada se ekonomski uslovi poboljšaju, potražnja za muškim donjim vešom će naglo porasti. Teorija posebno koristi samo donje rublje za muškarce, jer je veća verovatnoća da će žene novi donji veš smatrati neophodnim i u toku krize, dok muškarci pokušavaju da uštede odričući se donjeg veša.

Zagovornici ove teorije kažu da većina muškaraca doživljava donji veš kao luksuznu kupovinu i teži da smanji potrošnju tokom perioda ekonomske neizvesnosti.

Septembar je tradicionalno mesec koji predstavlja udar na novčanike gotovo svakog domaćinstva zbog polaska đaka u školu, pripreme zimnice i kupovine ogreva.

Ove sezone troškove dodatno uvećava i inflacija. Iako je subjektivan osećaj da je sve već poskupelo, vrtlog rasta cena biće produbljen i sledećeg meseca.

Već od prvog septembra poskupela je struja. Prosečna cena kilovat-sata za domaćinstva i male kupce uvećana je za 6,5 odsto bez PDV-a, tako da je prosečna cena kilovat-sata 8,144 dinara veća od postojeće cene, a prvi računi sa novom cenom stići će u oktobru. U nekoliko gradova, kao što je Novi Sad, najavljeno je i poskupljenje komunalnih usluga, pre svega pijaće vode, odnošenje smeća. Takođe, poskupela je užina u školama ali i cena privatnih vrtića. Uz energente, najveća stavka za sva domaćinstva je hrana, a prema projekcijama Narodne banke Srbije na jesen se očekuje i poskupljenje poljoprivrednih proizvoda i to za oko tri odsto, piše Euronews Srbija.

Novac, Dinari, Pare
foto: Profimedia

"Imajući u vidu meteorološke uslove u dosadašnjem toku godine, gotovo sa sigurnošću možemo reći da ovogodišnja poljoprivredna sezona neće biti prosečna, već lošija od proseka. Zbog toga smo u novoj projekciji pretpostavili da će cene povrća i voća, na nivou trećeg tromesečja porasti za više od tri odsto, što je suprotno našim prethodnim procenama iz maja, kada smo očekivali pad od oko 11 odsto", naveli su iz NBS.

Oni su napomenuli da nastavak rasta troškovnih pritisaka po osnovu rasta cena energenata, a time i mineralnih đubriva, dodatno povećava troškove poljoprivredne proizvodnje, što u velikoj meri objašnjava i zbog čega je njihova nova projekcija inflacije na višem nivou nego što je bila u maju.

Šta je najviše poskupelo?

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku za jul, najveći rast cena zabeležen je kod goriva koja su za godinu dana poskupela za oko 28 odsto. Hrana je skuplja 19,7 odsto, a meso i kafa zabeležili su najveći rast od oko 25 odsto. Prema podacima iz Potrošačke korpe, koje objavljuje Ministarstvo trgovine, sto grama kafe je u maju prošle godine u proseku koštalo 118 dinara, a danas je potrebno izdvojiti oko 149 dinara. Iz sveta ovih dana stižu vesti da je smanjen prinos kafe u Brazilu, najvećem svetskom uzgajivaču, a Wall Street Journal je objavio da bi to moglo da izazove naglo povećanje cena kafe širom sveta u narednim mesecima.

Poskupele su i sve vrste alkoholnog i bezalkoholnog pića, a najviše je skočila cena vina - 13,7 odsto. Rast cena je evidentan u svim segmentima, a ovog leta dame moraju da izdvoje mnogo više novca za ulepšavanje nego pre godinu dana. Usluge u frizerskim i kozmetičkim salonima poskupele su za 14,9 odsto za godinu dana, dok su nakit i satovi skuplji seda, odsto.

Račun u kafani veći je svakog meseca, a u proteklih godinu dana je "porastao" za 13,5 odsto. Veliki procenat rasta cena zabeležen je i kod kancelarijskog materijala za koji je u proseku potrebno izdvojiti 18 odsto novca više.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.