"DIĆI ĆU KREDIT ZA DEČIJI ROĐENDAN": Roditelji daju "MASNU LOVU" za PAR SATI SLAVLJA, donosimo DETALJAN cenovnik!
Foto: Profimedia

Pomodarstvo ili stvarna potreba?

"DIĆI ĆU KREDIT ZA DEČIJI ROĐENDAN": Roditelji daju "MASNU LOVU" za PAR SATI SLAVLJA, donosimo DETALJAN cenovnik!

Proslave dečijih rođendana u rođendaonicama za mnoge roditelje u Srbiju su luksuz, a cene se neretko kreću i do 1.000 dinara

Objavljeno:

Pomodarstvo ili stvarna potreba?

Takvo pitanje nameće se kada se otvori tema proslave dečijeg rođendana u igraonicama, trenda koji je sve zastupljeniji i u Srbiji.

Za dva sata proslave roditelji neretko izdvajaju i do 1.000 evra, a što je ekskluzivniji prostor i lokacija, veći broj gostiju, i cena je, naravno, viša.

Rođendaonice uglavnom imaju klasične pakete koji obuhvataju izradu pozivnica i zakup prostora sa uslugom animatora u trajanju od dva do dva i po sata. Za dvadesetoro do tridesetoro dece i isto toliko odraslih cene variraju od 10.500 do 24.000 dinara.

U ove pakete nisu uključeni hrana, piće, torta, kao ni usluge fotografa čija se usluga doplaćuje oko 2.000 dinara.

U zavisnosti od broja gostiju za piće će se potrošiti od 12.000 do 15.000 dinara.

Rođendan bez torte je nezamisliv, ali su nezamislive i cene u pojedinim poslastičarnicama. Aktuelna poskupljenja nisu preskočila ni ove "šećerne fabrike", pa tako cena torte po kilogramu iznosi oko 1.500 dinara. Kada se uzme u obzir broj dece i odraslih na proslavi, račun za tortu može iznositi i do 9.000 dinara (torta od 6 kilograma).

Dekoracija je važan segment svake proslave, kako za ambijent tako i za dobru fotografiju. Za taj deo roditelji u proseku izdvajaju od 3.000 dinara (helijumski baloni) do 10.000 dinara (20 balona).

Baloni
foto: Stefan Jokić

All inclusive proslave

Većina rođendaonica ima i all inclusive pakete u ponudi koji roditeljima umnogome olakšavaju organizaciju. Sve što je potrebno za proslavu manje-više tu je, u paketu. Naravno, mana je cena, ali ko voli, nek' izvoli.

U cenu ovih paketa je uključen prostor, neograničeno piće za decu i odrasle, kao i hrana. Nekada su u ovaj paket uključeni i animatori ili maskote, retko kada i torta.

Rođendan
foto: Profimedia

U zavisnosti od broja osoba na rođendanu, cene "all inclusive" varijante se kreću od 45.000 do 75.000 dinara.

Dodatni broj gostiju, dodatno se naplaćuje. Za 5 odraslih oko 3.500, a za 10 dece oko 7.500 dinara.

Dodatak "plus", u novčaniku minus

Svaki dodatak plus više se doplaćuje, a u želji da se klinci što bolje zabave, mame i tate doplaćuju usluge animatora, crtanje po licu, pinjete, maskenbale...

Pinjete napunjene slatkišima koštaju oko 2.500, dok su one prazne 1.200 dinara. Maskiranje košta oko 50 dinara po detetu

Usluga maskote za dečije rođendane košta oko 3.500 za par sati

Tetovaže sa šljokicama za dečije rođendane su od 2.000 dinara, a usluge animatora su od 6.000 do 14.000 dinara.

Dodaci:

  • Pena Party ( 25.000 RSD )
  • Mađioničar (10.000 RSD )
  • Dimni Balončići (4.000 RSD )
  • Fotograf ( 6.000 RSD )
  • Facepainting ( 4.000 RSD )
  • Robot (16.000 RSD )
Rođendan
foto: Profimedia

Kredit za proslavu rođendana?

Kako otkriva jedna mama za naš portal nedavno je za proslavu sinovljevog rođendana izdvojila čak 420 evra. Kako kaže, nekoliko puta je u šali rekla da će dići kredit za proslavu.

S obzirom na poskupljenja u sektoru ugostiteljstva i inflaciju, ova šala lako može da se pretvori u zbilju. Za neke roditelje možda i već jeste.

- Sinu sam pravila rođendan u lokalnoj igraonici na Žarkovu. Izabrali smo all-inclusive varijantu. To je kod nas podrazumevalo hranu, piće, prostor, animaciju, ali ne i tortu. Za 20 dece i 20 odraslih cena je bila 420 evra. Da ne pričam što kilogram torte košta između 1.800 i 2.000 dinara - ako hoćeš da liči na nešto. Nekoliko puta sam kroz šalu rekla da ću dići kredit za dečiji rođendan. Ćerkine drugare smo kasnije vodili u bioskop i ta varijanta je bila tri puta jeftinija, kaže Sonja V. za portal Espreso.

Ivana H. iz Borče takođe je nedavno svela računicu i platila proslavu rođendana u igraonici za 200 evra.

- Mi smo ove godine organizovali sinu rođendan u igraonici za 200 evra. U cenu je uključeno neograničeno piće, pecivo oko 5 kilograma, roštilj oko 4 kilograma i salata za 25 odraslih i 25 dece. Ono što smo dodatno platili jeste usluga klovna koja je koštala 40 evra po satu. Naravno, tu je i torta gde smo za nju izdvojili 5.500 dinara, kaže ova mama za portal Espreso.

Ono što nam je otkrila jeste i da skuplje verzije proslave dečijeg rođendana mogu da idu i do 70.000 dinara.

- Za tih 70.000 dinara dobijate istu količinu hrane i pića, kao i u prethodnoj verziji s tim što se ovaj rođendan organizuje pored bazena, ističe Ivana H.

Ni termin nije lako "uloviti"

Osim brige oko finansija, roditelji koji žele zakupiti prostor za proslavu dečijeg rođendana, muku muče i sa "ulovom" termina.

U zavisnosti od dana u sedmici cene paketa u rođendaonicama variraju.

Jutarnji termini, kao i oni radnim danima su nešto povoljniji u odnosu na vikend, a nekada se usluga rezerviše i do mesec dana ranije.

U pojedinim rođendaonicama jeftiniji paket, koji podrazumeva nižu cenu zakupa za nekih 100 dinara po detetu, može se dobiti radnim danima i u prepodnevnim časovima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.