KAKO BANKE PRIMORAVAJU GRAĐANE DA USLUGE PLATE SKUPLJE? Ovo su cake kojima se služe!
Banka, Foto: Profimedia

VAŽNO

KAKO BANKE PRIMORAVAJU GRAĐANE DA USLUGE PLATE SKUPLJE? Ovo su cake kojima se služe!

Na pitanje da li se banke dogovaraju o cenama, kaže da svaka prodavnica će gledati druge prodavnice i tako formirati cene, pa tako i banke

Objavljeno:

Urednik sajta "Kamatica" Dušan Uzelac rekao je da u banci za 150 dinara mogu da dobiju sve osnovne usluge, a ako žele nešto šire moraće da plate više, naglasio je Uzelac. Istakao je da bankari, kao i ostali trgovci, često nude predimenzionirane pakete da privole građane da plate skuplje, iako im nisu potrebni, naglasio je Uzelac.

Banke su se pre petnaestak dana obavezale da ne povećavaju naknade i provizije u narednih godinu dana i da će ih umanjiti za 30 procenata, ako su to činile od početka prošle godine.

Urednik sajta "Kamatica" Dušan Uzelac rekao je gostujući u Jutarnjem programu da će banke koje su podigle cene usluga sniziti za 30 odsto, a one koje nisu da to neće da rade u narednih godinu dana.

Prema njegovim rečima, za ovo nije bilo masovnog obaveštavanja, kao što je slučaj sa promenom tarifa.

"Za 150 dinara mogu sve. Ovaj set je definisan i osnovni, ako želite nešto šire moraćete da platite više", naglasio je Uzelac.

1 / 7 Foto: Printscreen/RTS

Istakao je da bankari, kao i ostali trgovci, često nude predimenzionirane pakete da privole građane da plate skuplje, iako im nisu potrebni.

"Banke neće raditi ništa ako im se ne isplati, sledi nam poskupljenje kredita, krediti poskupljuju i sve će biti skuplji, to je stanje na globalnom nivou. Sprema se ta zima u Evropi, a ako se centrala uplaši na svom terenu može da uskrati neka sredtva filijalama koje se nalaze kod nas", kaže Uzelac.

Savetuje građane da se zadužuju kada hoće, a ne kada moraju jer tada nemaju kud i plaćaju skuplje uslugu.

"Bankarski sektor kao ekonomski model je već prevaziđen u nekim delovima sveta, postoje platforme na kojima može da se razmeni novac - ako imam novac, a nekom treba novac nađemo se na nekoj platformi i razmenimo", napomenuo je urednik "Kamatice".

Smatra da će banka nestati u ovom formatu u neko dogledno vreme jer su filijale skupe, međutim neće nestati bankari.

Na pitanje da li se banke dogovaraju o cenama, kaže da svaka prodavnica će gledati druge prodavnice i tako formirati cene, pa tako i banke, one prate jedna drugu, nema klasterske usluge, ali ima prećutnog dogovora.

Napomenuo je da u poskupljenjima uvek ima domino efekta - sve je poskupelo pa ću i ja, što nije jednostavno da neko to popravlja.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.