NOVE CENE GORIVA BLIŽE SE MAKSIMUMU: Od 1. novembra nema više nafte iz Rusije
Gorivo, Foto: Profimedia

cene goriva

NOVE CENE GORIVA BLIŽE SE MAKSIMUMU: Od 1. novembra nema više nafte iz Rusije

Cene nafte na londonskom tržištu jutros je 101 dolara po barelu, što je rast za 1 odsto u odnosu na juče

Objavljeno:

Evrodizel je nadomak rekordnim cenama, cena benzina se još drži, a pred nama je scenario koji već sada uliva dodatnu neizvesnost na tržištu energenata.

Evrodizel će ove nedelje do petka do 15 časova koštati 217,5 dinara za litar, a benzin evropremijum BMB 95 183 dinara za litar. Dizel je praktično za nedelju dana poskupeo za 7 dinara po litru, dok je benzin skuplji za 3 dinara.

Nove okolnosti koje stupaju na snagu 1. novembra dodatno bi mogle da otežaju situaciju sa gorivom. Praktično, Srbija od 1. novembra neće moći da se snabdeva ruskom naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF) ili bilo koje luke ili morskim putem.

Sa ovom merom EU, primorani smo da naftu pribavljamo sa drugih tržišta, što znači da će i za uvoznike, i u krajnjoj meri malim potrošačima trošak za naftu i njene derivate mogao biti veći.

Nafta, Gas
foto: Printscreen/RTS

Do pre nekoliko meseci, gotovo dve trećine nafte dobijali smo iz Iraka - oko 45 odsto ukupne količine uvoza. Iz Kazahstana nam je dolazilo 10 odsto nafte i iz Norveške oko 1 odsto.

Iz Rusije je tankerima stizalo u proseku oko 15 odsto naših potreba, koja je poslednjih meseci bila inače značajno jeftinija na tržištu ( i do 30 dolara u od nosu na iračku). Upravo cena, ali i strepnje od mogućih sankcija, su bile razlog što je Srbija u prethodnom periodu značajno povećala uvoz sirove nafte iz Moskve, sa prošlogodišnjih 15 na čak 60 posto.

Miloš Zdravković, stručnjak za energetsku efikasnost, rekao nam je nedavno da će Srbija morati opet da se usmeri ka nafti iz Iraka i Kazahstana i da taj zaokret može dovesti do nekih poremećaja.

- Nafta je berzanska roba, što znači da cenu određuju ponuda i tražnja. U ovom slučaju, kada će ruske nafte biti manje, posledice bi mogle biti pritisak na tražnju, a to bi moglo da dovede i do veće cene na berzi - ocenio je Zdravković.

Barel 101 dolar

Cene nafte na londonskom tržištu jutros je 101 dolara po barelu, što je rast za 1 odsto u odnosu na juče. Pre neki dan barel je bio i 94 dolara.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.