OBJAVLJENO ŠTA SE DESILO SA CENOM NAFTE: Postoji STRAH
Foto: Profimedia

TAKVA JE SITUACIJA

OBJAVLJENO ŠTA SE DESILO SA CENOM NAFTE: Postoji STRAH

Strahovanja od recesije dodatno su u sredu raspirili podaci iz Britanije, koji su pokazali da je inflacija u julu skočila na 10.1 posto

Objavljeno:

Cene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 92 dolara pritisnute strahom od globalne recesije, koja bi oslabila potražnju. Na londonskom je tržištu cena barela bila niža za 37 centi nego na prethodnom zatvaranju i iznosila je 91.97 dolara. Juče je zaključila trgovinu u minusu 2.76 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromenjenoj ceni, od 86.44 dolara. Juče je zaključila trgovinu u minusu 2.88 dolara.

Nafta
foto: Profimedia

Zabrinutost zbog Kine i SAD-a

Tržišta je juče poljuljao strah od recesije nakon što su podaci iz SAD-a pokazali pad aktivnosti gradnje stambenih nekretnina u julu na najnižem nivou u gotovo godinu i po dana pod uticajem poskupljenja hipotekarnih kredita i građevinskog materijala.

Trgovce brine i slabljenje privrednih aktivnosti u Kini zbog strogih mera suzbijanja zaraze covidom 19. Premijer Li Keqiang najavio je potporu posustaloj privredi

"Rizik pada cena sve je veći zbog (slabih) privrednih izgleda i kontinuirane neizvesnosti koju potenciraju kineska ograničenja vezana za covid", rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

Strahovanja od recesije dodatno su u sredu raspirili podaci iz Britanije, koji su pokazali da je inflacija u julu skočila na 10.1 posto, najvišem nivou od februara 1982. godine, pojačavajući pritisak na domaćinstva.

"Tržište nafte nastoji se otresti straha od recesije, ali nema baš puno naznaka da bi se situacija uskoro mogla promeniti", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Pad zaliha sirove nafte u SAD-u

Silazni trend cena zakočio je danas izveštaj Američkog instituta za naftu (API), koje je, prema tvrdnjama izvora, pokazalo pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošloj nedelji za 448 tisuća barela. Zalihe benzina smanjene su, prema njima, za oko 4.5 miliona barela.

Službeni nedeljni podaci američke vlade bit će objavljeni tokom dana.

Zbog praznika u muslimanskom svetu Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nije danas objavila koliko je u utorak stajao barel košarice nafte njenih članica. U ponedeljak je iznosio 100.04 dolara.

(Espreso / Hina)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.