NBS UPRAVO DONELA SET MERA O BANKARSKIM NAKNADAMA! Evo da li nas čeka još poskupljenja!
NBS, Foto: Stefan Jokić

doneta odluka

NBS UPRAVO DONELA SET MERA O BANKARSKIM NAKNADAMA! Evo da li nas čeka još poskupljenja!

Reakcija Narodne banke Srbije nastupila je posle novih najavljenih poskupljenja bankarskih naknada, ali i primedbi udruženja potrošača da "ne postoji jasna regulativa

Objavljeno: 14:36h

Narodna banka Srbije je donela set mera u vezi sa bankarskim naknadama. Najvažnija odluka je da u narednih godinu dana nijedna banka neće povećavati naknade za svoje usluge, a one koje su poskupele od početka prošle godine do sada, od septembra će ih naplaćivati 30 odsto manje.

Istovremeno NBS je obezbedila da građani dobiju minimalne bankarske usluge po garantovanoj ceni, bez dopunskih naknada. I taj račun će koštati 150 dinara masečno. Na njega će moći da dodaju željene usluge, ali neće ih plaćati više nego klijenti koji ih imaju u svom paketu.

nbs
foto: Stefan Jokić

Od početka avgusta još nekoliko banaka je primenilo nove iznose naknada. U tarifnicima su osvanuli iznosi za pojedine usluge, koje se dosad nisu primenjivali. To je otvorilo pitanje koliko često banke mogu da menjaju cenovnike i šta sve smeju da naplaćuju.

Reakcija Narodne banke Srbije nastupila je posle novih najavljenih poskupljenja bankarskih naknada, ali i primedbi udruženja potrošača da "ne postoji jasna regulativa, a da se ni Narodna banka Srbije se, kao regulator, ne trudi da ograniči takvo ponašanje". NBS je potom saopštila da rade na donošenju seta mera i propisa kako bi zaštitili standard građana Srbije, ali je i pre toga više puta saopštavala da očekuje od banaka u Srbiji da sprovode održivu i odgovornu poslovnu politiku, zasnovanu na principima zdrave konkurencije, koja podrazumeva unapređivanje depozitnih poslova i očuvanje, odnosno uvećanje baze deponenata i klijenata.

Banka
Bankafoto: Printscreen/RTS

Podsetimo, pojedine banke podigle su cene naknada od 1. avgusta, a uvele su i neke nove. Klijentima je poskupelo vođenje računa, izdavanje čekova, mobilno i elektronsko bankarstvo, hitno izdavanje kartice, kao i isporuka na kućnu adresu. Uvedena je i nova naknada - korisnici koji više puta pogreše PIN moraće da plate, a uvedena je i tarifa za neuspela plaćanja preko interneta. Nedavno su pojedine banke počele da naplaćuju i upit stanja na računu.

(Espreso / Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.