HOĆE LI I NAM I KOLIKO RASTI KAMATE NA KREDITE? Dolar je sve jači, evo šta kažu stručnjaci
Novac, Foto: Printscreen/RTS

euribor

HOĆE LI I NAM I KOLIKO RASTI KAMATE NA KREDITE? Dolar je sve jači, evo šta kažu stručnjaci

Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije ne očekuje veliko pomeranje kamata

Objavljeno:

Euribor, kamata po kojoj grupa evropskih banaka jedna drugoj pozajmljuje novac i kamata koja utiče na kretanje rata na kredite i u Srbiji, prvi put od 2015. godine ulazi u plus. Vrednost šestomesečnog euribora sada je minus 0,53 odsto. U ovo vreme pre dve godine bio je minus 0,15, a 2008. godine bio je i plus pet procenata. Šta to konkretno znači za rate kredita i kako će na kamate da se odrazi izjednačavanje dolara sa evrom.

Kamatne stope i rate na kredite već duže vremena stagniraju, i u svetu i u Srbiji. Za proteklih sedam godina rata na stambeni kredit u Srbiji od 280 evra pala je za oko 30 evra, a sada se dešavaju promene. Rast je nesporan, samo je pitanje dinamike. Stručnjaci ukazuju i da ne treba očekivati dramatično povećanje kamata.

Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije ne očekuje veliko pomeranje kamata.

- Prilično sam siguran da banke neće dozvoliti da novac postane previše skup. Verujem da će biti povećanja kamata, ali da promena neće biti dramatična - rekao je Vasić koji je za Blic Biznis pričao i o novonastalim okolnostima u odnosu evra i dolara i eventualnim posledicama po kredite.

1 / 7 Foto: Printscreen/RTS

Rast euribora za dužnike u Srbiji, čiji su krediti vezani za evro, sada je značajna informacija jer je euribor sastavni deo kamatne stope po kojoj i oni otplaćuju svoj dug. To se u Srbiji odnosi na skoro sve stambene kredite kojih je više od 130.000. Što se tiče keš kredita njiih su građani najčešće uzimali sa fiksom ratom u dinarima, i rate na njih ne mogu da rastu.

"Na primeru stambenog kredita od 50.000 evra na 20 godina, rata je početkom godine bila 276 evra, a sada je 290, što je povećanje od 14 evra. Ako Euribor uskoro bude jedan odsto, rata će biti 316 evra, što je povećanje od 40 evra, a ako se poveća do dva procenta, rata bi bila 344 evra, što je povećanje od 68 evra, u odnosu na početak godine", ukazuju u udruženju potrošača Efektiva.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.